Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riksrättsprocess mot Donald Trump inleds

Nancy Pelosi, talman, berättar att man går vidare med riksrättsprocessen.
Strax efter klockan 23 bekräftade representanthusets talman Nancy Pelosi att de vill ställa Donald Trump inför riksrätt.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump har kallat kongressens utredning för en häxjakt.Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden stöttar planerna på riksrätt.Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump har återigen tagit till Twitter för att slå tillbaka mot Demokraternas hot om riksrätt.

”Ingen president i vårt lands historia har behandlats så dåligt som jag”, skriver en ursinnig Trump.

Nu ska Trump publicera transkriberingen av samtalet med Ukrainas president och det dokument från visselblåsare, som åter väckt liv i hela frågan om riksrätt.

I juli vittnade den särskilda utredaren Robert Mueller inför den amerikanska kongressen om att Ryssland varit inblandat i presidentvalet 2016 – valet då Donald Trump fick posten. Sedan dess har trycket på att Trump ska ställas inför rätta ökat. 

I augusti rapporterade amerikanska medier att 118 av 235 demokratiska ledamöter i USA:s representanthus står bakom en riksrättprocess mot Trump.

Sedan dess har ytterligare en ny skandal briserat kring Trump, efter att New York Times rapporterat att presidenten villkorat sitt militära stöd till Ukraina i utbyte mot personliga gentjänster.  

Riksrättsprocess mot Donald Trump inledd

Strax efter klockan 23 på tisdagskvällen bekräftade representanthusets talman Nancy Pelosi att de vill ställa Donald Trump inför riksrätt – och att de nu inleder processen. Dessförinnan hade hon gett beskedet, bakom stängda dörrar, till sina partikamrater i representanthuset. 

– Han har tagit det till en ny nivå av svek, därmed går vi vidare med nästa steg med en utredning, säger hon under en presskonferens. 

– Det han har gjort är ett brott mot lagen. Ingen är över lagen. 

Donald Trump svarade kraftfullt på beskedet bara minuter efter att Nancy Pelosi lämnat podiet. 

Sådan viktig dag för FN, så mycket arbete och så mycket framgång, och Demokraterna var tvungna att förstöra och förminska det med ännu mer breaking news häxjakt-skräp. Så dåligt för vårt land!”, skrev han Twitter. 

Därefter följde en serie av tweets där Donald Trump gick till attack mot Demokraterna. 

De såg aldrig ens transkriberingen av telefonsamtalet. En fullständig häxjakt!

Pelosi, Nedler, Schiff och, så klart, Maxine Waters! Kan ni fatta detta?

PRESIDENTTRAKASSERIER

Senare skrev han också att utrikesminister Mike Pompeo fått tillstånd från Ukraina att publicera transkriberingen från telefonsamtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy.

”De förstår inte heller varför det är en så stor sak”, skriver Trump.

Senare skriver han att han tycker att han behandlas orättvist.

”Det har inte varit någon president i vårt lands historia som har behandlats så dåligt som jag har. Demokraterna är paralyserade med hat och rädsla. Dom får inget gjort. Det bör inte tillåtas hända en president igen. Häxjakt!”

Nancy Pelosi har tidigare under dagen haft samtal med sex högt uppsatta politiker inom de olika kommittéerna i representanthuset. 

Enligt New York Times har Pelosi gett representanthusets justitiekommitté i uppdrag att ta fram underlag för att eventuellt begära att presidenten ställs inför riksrätt. Detta är samma process som ledde till att president Nixon avgick efter Watergate-skandalen på 1970-talet. 

Att Nancy Pelosi väljer att inleda en utredning innebär dock nödvändigtvis inte att representanthuset sedermera kommer rösta för att ställa presidenten inför riksrätt. Skulle de emellertid göra det måste den republikan-styrda senaten rösta för att få Donald Trump avsatt. 

Donald Trump skrev, efter uppgifterna om riksrättsprocessen, på Twitter:

Demokraterna är så fokuserade på att skada Republikanska partiet och presidenten att de inte lyckas få någonting gjort, inklusive lagstiftning gällande vapenkontroll eller priser för receptbelagda mediciner, infrastruktur, etc. Så dåligt för vårt land!

Han menade också att en riksrättsprocess ökar hans chanser i nästa års presidentval. 

Joe Biden ställer sig bakom riksrättsprocessen

På tisdagskvällen meddelade den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden att han också står bakom riksrättsprocessen – om Trump inte samarbetar med kongressens utredare. 

– Han kommer att säga att Trumps senaste förseelser är värre än alla hans tidigare förseelser. Han kommer att säga åt Trump att säga ja till kongressens i enlighet med lagen ställda förfrågningar på information, angående Ukraina och andra utredningar, och om Trump inte godtar detta, då har kongressen inget annat val än att ställa honom inför riksrätt, säger en talesperson för Bidens presidentkampanj till Huffington Post. 

Washington Post var först med att rapportera att en visselblåsare inom den amerikanska underrättelsetjänsten ska ha slagit larm efter att Trump haft ett telefonsamtal med Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskiy den 25 juli. 

När larmet, som av visselblåsaren betraktades som ”akut oroande” kom till Joseph Maguire, chef för USA:s alla 17 underrättelseenheter och direkt underanställd presidenten, beslutade han att innehållet för samtalet inte skulle delas med kongressen. Att Vita huset och Justitiedepartementet ska ha försökt tysta ner det kan ha varit en brottslig handling. 

Anklagelserna mot Joe Biden

Under samtalet med Ukraina-ledaren ska Trump ha erbjudit fortsatt militärt stöd i Ukraina i utbyte mot att de inledde en utredning kring Joe Bidens familjeaffärer. Biden och hans son Hunter Biden har kopplingar till ett gasbolag som tidigare var under utredning av ukrainska myndigheter. Trump hävdar att Biden stoppade utredningen för egen vinnings skull. 

Trump skriver på tisdagskvällen att han har godkänt att en ”fullständig” transkribering av hans samtal med Zelensky ska släppas under onsdagen.

Ni kommer att se att det var ett väldigt vänligt och helt lämpligt samtal. Inga påtryckningar och, till skillnad från Joe Biden och hans son, inga tjänster och gentjänster. Det här är ingen annat än en fortsättning på den värsta och mest destruktiva häxjakten genom tiderna”, skriver Trump.

Donald Trump planerar också att presentera rapporten från visselblåsaren för kongressen, uppger källor för flera amerikanska medier.

Bidens rivalkandidat Elizabeth Warren meddelade tidigare i dag att hon också står bakom kraven på en riksrättsprocess, likaså kandidaten Kamala Harris.

Trumps försvar: ”Den som har problem är Biden”:

Presidenten menar ändå att Biden och kopplingarna till sonens affärer är korrupta

Donald Trumps ilska i natt:

Donald Trump på Twitter efter Nancy Pelosis besked. Foto: Twitter
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176623010230525953https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176559966024556544https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1176559970390806530https://twitter.com/ewarren/status/1176478715800367104https://twitter.com/KamalaHarris/status/1176327036639600645

Experten om presidentens chanser att sitta kvar

USA-experten om talmannens beslut att utreda Donald Trump.

Joe Biden: ”Trump ger kongressen inget val”

Joe Biden talade under tisdagen.