Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens krav: Andrew Cuomo borde avgå

Hon är den första kvinnan att vittna mot guvernören framför kameran
Andrew Cuomo.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Lindsey Boylan var den första kvinnan som öppet gick ut och anklagade New Yorks guvernör Andrew Cuomo för sexuella trakasserier.
Foto: Debra L. Rothenberg / TT NYHETSBYRÅN

En utredning som presenterades på tisdagen visar att New Yorks guvernör Andrew Cuomo har sextrakasserat flera kvinnor. Nu kräver USA:s president Joe Biden att Cuomo avgår.

– Jag tycker att han borde avgå, säger Biden enligt Bloomberg.

Lindsey Boylan var den första kvinnan som öppet gick ut och anklagade New Yorks guvernör Andrew Cuomo för sexuella trakasserier.

– Han är en förnedrande man, sa hon i en intervju med Hill TV.

Sedan dess har ett flertal kvinnor gått ut och sagt samma sak. Bland annat Alyssa McGrath som är anställd hos Cuomo berättade om en gång när hon blev inkallad på hans kontor.

– Jag böjde ner huvudet och väntade på att han skulle börja tala, men han började aldrig. När jag tittade upp såg jag att han helt öppet stirrade ner i min tröja, säger hon.

”Inspireras av dessa modiga kvinnor”

På tisdagen presenterade Letitia James, åklagare och chef för delstatens justitiedepartement, en oberoende utredning som visar att Cuomo har sextrakasserat flera kvinnor.

I rapporten finns det vittnesmål från elva kvinnor som visar på ”ett tydligt mönster av otillbörligt uppträdande från Cuomos sida”.

– Inget av det här skulle ha kommit till ytan om det inte varit för de hjältemodiga kvinnor som trädde fram. Jag inspireras av dessa modiga kvinnor, och ännu viktigare: jag tror på dem, säger Letitia James på en pressträff.

Cuomo nekar till anklagelserna

Om rapporten kommer att få några juridiska följder är dock oklart. Cuomo själv nekade till alla anklagelser i ett direktsänt tal och att han ”aldrig gjort några otillbörliga närmanden eller olämpliga sexuella anspelningar”.

– Sådan är inte jag. Och sådan har jag aldrig varit, säger Cuomo.

Han menar i stället att vissa ovälkomna närmanden är som han beter sig.

– Jag kysser människor på pannan. Jag kysser människor på kinden. Jag kramar folk. Män och kvinnor, sade Cuomo.

USA:s president Joe Biden tycker att guvernören nu borde avgå.

– Jag tycker att han borde avgå, säger Biden enligt Bloomberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.