Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens ilskna svar på frågan: ”Jävla idiot”

USA:s president Joe Biden ilsknar till under utfrågning i Vita huset.
USA:s president, Joe Biden.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden ilsknade till vid en presskonferens i Vita huset på måndagen. På en Fox News-reporters fråga om inflationen kan påverka honom negativt i mellanårsvalet kom svaret:

– Vilken jävla idiot.

En timme senare ringde Biden reportern för att rensa luften.

Efter en morgon då de amerikanska börserna störtdök mötte USA:s president Joe Biden medierna i Vita huset på eftermiddagen.

Presidenten svarade på flera frågor om det ekonomiska läget – men surnade till över en fråga i slutet. Medan de flesta medier packade ihop frågade Fox News-reportern Peter Doocy om Biden trodde att inflationen kan påverka honom negativt i mellanårsvalet.

Bidens svar upptogs i ett filmklipp som fått spridning på Twitter och bland amerikanska medier. I det kallar presidenten reportern för en ”son of a bitch” , vilket ungefär kan översättas till ”jävla idiot”.

– Det är en bra tillgång, mer inflation. Vilken jävla idiot, svarar Biden i klippet enligt bland annat CNBC och New York Post.

Blev uppringd av Biden en timme senare

Bidens syrliga kommentar fångades senare upp i Fox News sändning när Peter Doocy skämtade om det tillsammans med kollegan Jesse Watters.

– Jag tror att presidenten har rätt, du är en jävla idiot, sa Watters.

Peter Doocy instämde:

– Ja, ingen har faktagranskat honom ännu.

Doocy sade att Biden ringde honom en timme efter presskonferensen enligt New York Post.

– Han sade, ”Ta det inte personligt”. Vi pratade om att gå vidare och jag sade att jag alltid kommer att försöka fråga honom något annat än det alla andra gör. Då sade han, ”Klart att du ska göra det”, så det tänker jag fortsätta med, sade Doocy och fortsatte:

– Han ville rensa luften och det uppskattar jag. 

Flera amerikanska medier skriver att Doocy är känd för att försöka chockera presidenten under pressträffar. Han ska bland annat ha skrikit över andra reportrar och ställt frågor i syfte att skaka om.

Doocy är inte den ende Fox News-journalisten som presidenten kritiserat. Så sent som i fredags gick Biden till attack mot reportern Jacqui Heinrich som ställt en fråga om Ukrainakrisen.

– Varför väntar du på att Putin ska ta första steget?, frågade hon enligt Daily Mail.

– Vilken dum fråga, svarade Biden.

Se mer

Det rådde viss förvirring under Joe Bidens presskonferens, där han sa att ett ryskt ”mindre intrång” i Ukraina inte skulle mötas med stark respons från USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.