Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens hot till Putin: ”Kraftiga åtgärder”

Bild från samtalet.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin under samtalet.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden samtalar med Vladimir Putin.
Foto: ADAM SCHULTZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Joe Biden höll ett videomöte med sin ryske kollega Vladimir Putin på tisdagen.

De två diskuterade läget vid gränsen i Ukraina, dit Ryssland enligt underrättelseuppgifter skickat 175 000 soldater.

Den amerikanske presidenten utlovade ”kraftiga ekonomiska åtgärder” om situationen eskalerar.

Enligt amerikanska underrättelseuppgifter har Ryssland stationerat upp till 175 000 soldater till gränsen mot Ukraina – som ska kunna invadera landet.

Den ryska militären har även upprättat försörjningsleder för bränsle och medicin till området, skriver CNN. Enligt ukrainsk militär ska Ryssland även skickat krypskyttar och annan militär till östra Ukraina – vilket Kreml dementerar.

Mot denna bakgrund samtalade de två regeringscheferna på videolänk på tisdagen. Joe Biden satt i Washington och Vladimir Putin i Moska, och enligt New York Times pratade de i två timmar.

Uttryckte oro

Den amerikanske presidenten har tidigare uttalat sig kritiskt om Rysslands mobilisering, och enligt ett pressmeddelande ska han ha vidtalat det för Putin.

”Han uttryckte sin djupa oro som han och hans europeiska allierade känner för Rysslands militära eskalering, och gjorde det tydligt att USA och deras allierade kommer att svara med kraftiga ekonomiska och andra åtgärder vid händelse av en militär eskalering”, skriver Vita huset.

Den ryska regeringen hävdar å sin sida att Nato närmar sig deras intressesfär, vilket de enligt dem lovat att inte göra, och att Ukraina inte ska gå med i militäralliansen. Något som de gärna vill. Sedan tidigare har USA och Nato sagt att de inte kan ge något sådant löfte, skriver AP.

Kreml kommenterar samtalet med att det var ”ärligt och affärsmässigt”, och att Putin framhöll att de gärna vill att Nato garanterar att de inte expanderar österut, enligt den statskontrollerade nyhetsajten Sputnik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.