Bidens drag för att lösa migrantkrisen

Foto: JIM LO SCALZO/UPI/SHUTTERSTOCK / JIM LO SCALZO/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tusentals migrantbarn är fast vid gränsen mellan USA och Mexiko.

Människorättsorganisationer är upprörda och Joe Biden pressas om att agera.

Nu sätter presidenten in landets krismyndighet för att hjälpa barnen.

Människorättsorganisationer har slagit larm om att tusentals barn och ungdomar hålls frihetsberövade under svåra omständigheter vid gränsen mellan USA och Mexiko. De har försökt ta sig över USA:s södra gräns, men blivit stoppade av gränspoliser. Över 8 500 barn är fast vid gränsen, enligt Washington Post.

Nu vill den nye presidenten att landets krismyndighet, Federal Emergency Management Agency, ska hjälpa gränspolisen att ta hand om barnen och ungdomarna, skriver Washington Post.

Barnen vittnar om att de inte fått duscha på flera dagar och att de tvingas sova på bar mark. Krismyndigheten sätts bland annat in vid naturkatastrofer.

Pressas politiskt

Ett av de första besluten som Biden fattade som president var att riva upp ett Trump-beslut om att skicka hem barn som försöker ta sig över gränsen. Sedan dess har antalet migranter vid gränsen ökat fort. Samtidigt ligger ett Trump-beslut om att kunna skicka hem migranter snabbt, och i januari greps 78 000 migranter vid gränsen.

Joe Biden har fått kritik för sin hantering från flera håll. Republikaner tycker att han ska ta i med hårdhandskarna, demokrater ligger på honom om att skicka bistånd och stöd till de tusentals. Samtidigt blir situationen allt svårare för gränspolisen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.