Bidens chefsförhandlare deltar i indirekta Iransamtal

President Joe Bidens Irandelegation ska nu delta i indirekta samtal med Iran för att försöka sy ihop kärnenergiavtalet på nytt.
Foto: STEFANI REYNOLDS / POOL VIA CNP / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Irans förhandlare, biträdande utrikesminister Abbas Araghchi, lämnar under tisdagen hotellet i Wien där kärnenergisamtalen äger rum.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
USA:s chefsförhandlare Rob Malley är på plats i Wien.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Joe Biden har sänt en förhandlingsdelegation för att väcka nytt liv i kärnenergiavtalet med Iran som Donald Trump beslutade att lämna 2018, rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Delegationen leds av Mellanösterexperten Rob Malley som var den som förhandlade fram det ursprungliga avtalet under Obama-administrationen 2015. 

– Rob Malley är antingen på väg till regionen nu eller redan där för att delta i ytterligare en förhandlingsrunda, säger Jen Psaki, Vita husets pressekreterare.  

Just nu pågår förhandlingar i Österrikes huvudstad Wien om hur USA och Iran på nytt ska kunna ansluta till kärnenergiavtalet som slöts mellan länderna under Barack Obamas administration 2015. 

Förutom Iran deltar Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland och Ryssland i samtalen som under tisdagen går in på sin tredje runda. 

Vita huset bekräftar: Chefsförhandlaren i indirekta samtal med Iran

Under tisdagen bekräftade Vita husets pressekreterare Jen Psaki för ett pressuppbåd att USA skickar sin speciella Irandelegation till regionen, rapporterar Reuters

Delegationen leds av advokaten och konflikthanteraren Rob Malley som 2015 var huvudansvarig för att förhandla fram det ursprungliga kärnenergiavtalet med Iran. 

Bilder visar att Malley är på plats i Wien och har checkat in på ett hotell mittemot det där förhandlingarna äger rum. 

USA:s chefsförhandlare Rob Malley är på plats i Wien.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Relationen mellan USA och Iran nådde botten efter dödandet av Soleimani

USA kommer dock delta i indirekta förhandlingar, då den diplomatiska krisen mellan USA och Iran har gjort direkta samtal mellan länderna omöjliga. 

Spänningarna mellan USA och Iran har stigit kraftigt sedan Donald Trump 2018 beslöt att lämna avtalet på grund av att Iran ökade sin militära närvaro och sitt inflytande i grannländerna under Syrienkriget. 

Relationen förvärrades när USA lät döda befälhavaren över Irans specialstyrkor i utlandet, general Qasem Soleimani, med hjälp av en drönarattack på Bagdads internationella flygplats den 3 januari förra året.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.