Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bidens biljonpaket röstas igenom i senaten

Joe Bidens första seger – ”coronalagen” går igenom
Foto: CNP / POLARIS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Den amerikanska senaten godkände på lördagen president Joe Bidens ekonomiska coronapaket, som värderas till 1,9 biljoner dollar.

Kongressen ska rösta om lagförslaget ytterligare en gång innan det antas.

– Väldigt välbehövt, sa Joe Biden vid en presskonferens.

Planen är att pengarna ska användas till att finansiera vårdkostnader, vaccinering och andra utgifter som stater och delstater har.

Hundratals miljoner amerikaner kommer även att få en engångsutbetalning på 1 400 dollar (12 000 kronor) och arbetslösa ska få 300 dollar (2550 kronor) i veckan, skriver The New York Times. Förhoppningen är att paketet ska minska fattigdomen i landet med en tredjedel i år.

– I dag har vi tagit ännu ett stort steg mot löftet att hjälp är på väg. Det var inte alltid vackert, men väldigt välbehövt, sa president Biden i ett tal i Vita huset på lördagen enligt NYT.

Republikaner röstade emot

Paketet kallas för ”Det amerikanska räddningspaketet” och är värt 1,9 biljoner dollar (16 biljoner kronor), vilket motsvarar en tiondel av USA:s bnp. Det är dock mindre än den tidigare presidentens paket från i fjol, som uppgick till 2,2 biljoner dollar (18,8 biljoner kronor).

Omröstningen föregicks av en lång parlamentssession i senaten, då paketet debatterades och omformulerades, och antogs till slut med 50 röster för och 49 emot. Alla republikaner röstade emot, förutom en som inte var närvarande, enligt AP.

Biden ville egentligen att det skulle vara ännu mer omfattande, men fick böja sig för mindre frikostiga demokrater i senaten. Kongressen godtog paketet i slutet av februari, och ska rösta om det ytterligare en gång innan det blir verklighet.

Kritiken mot Joe Bidens uttalande: ”Olämpligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.