Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens beslut: 14 000 flyktingar ska deporteras

Se förödelsen efter jordbävningen i Haiti.
Joe Biden.
Foto: YURI GRIPAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Haitier har byggt ett provisoriskt flyktingläger vid bron i Del Rio.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Biden-administrationen har beslutat att deportera de 14 000 haitier som befinner sig vid bron i Del Rio i Texas.
Foto: ERIC GAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Fler än 14 000 haitier befinner sig i Texas i hopp om att få uppehållstillstånd i USA.

Nu meddelar Biden-administrationen att de ska deporteras – skyndsamt.

Redan i morgon kommer tre flyg att avgå, rapporterar The New York Times.

De tusentals haitierna har samlats i närheten och under en bro i gränsstaden Del Rio i Texas. Förhoppningen har varit att få stanna i USA – men nu säger administrationen nej.

Redan inom 72 timmar vill Vita huset deportera så många som möjligt. Detta för att också skicka en tydlig signal till andra migranter om att inte komma till landet.

En källa inom administrationen säger till The New York Times att tre flygplan kommer att lämna Texas på söndagen. Planen tar sikte mot Haiti och ett antal sydamerikanska länder där migranterna har bott.

Det är oklart hur många människor som kommer att rymmas på flygen, eller om det finns en plan för hur urvalsprocessen ska gå till.

Deporteringarna pausades

I mitten av augusti drabbades Haiti av en våldsam jordbävning. 1 297 personer dog, och skalvet följdes av en förödande storm.

Efter naturkatastroferna pausade USA deporteringarna. Men den senaste veckan har allt fler migranter tagit sig till Texas, vilket fått USA att agera.

Förutom jordbävningen och stormen har många migranter försökt fly våldet och den politiska osäkerheten i Haiti. Situationen har förvärrats sedan presidenten Jovenel Moïse mördades i sitt hem i juli.

Många av de haitier som nått USA har tagit med sig allt de äger i flykten. Alltifrån madrasser och mat till blöjor och filtar, enligt NYT.

Möts av kritik

Joe Biden har utlovat en mer human migrationspolitik än sin föregångares ”USA först”-doktrin. Men nu har majoriteten av gränsens flyktingläger fyllts till bristningsgränsen.

Rapporter har larmat om att tusentals barn lämnats vid Mexikogränsen och människorättsorganisationer har kallat situationen för en migrationskris.

– Det är fruktansvärt att administrationen sänder ett meddelande till alla vid gränsen om att den är stängd utan att vidröra faktumet att asylsökarna inte har något annat val än att fly och söka säkerhet, säger advokaten Lee Gelernt vid American Civil Liberties Union till NYT.

Se mer

Joe Bidens svar om al-Qaida: ”Kom igen”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.