Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnson efter mötet med Biden: ”En frisk fläkt”

G7-möte och oljerapport.
Jill och Joe Biden på promenad tillsammans med Boris och Carrie Johnson.
Foto: TOBY MELVILLE / AP/ TT
Boris Johnson och Joe Biden träffas inför G7-mötet.
Foto: TOBY MELVILLE / AP/ TT
Boris Johnson kallar Joe Biden för ”en frisk fläkt”.
Foto: ANDREW PARSONS/UPI/SHUTTERSTOCK / ANDREW PARSONS/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det var det första mötet mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Joe Biden.

Och mötet tycks ha gått bra.

– Det är en frisk fläkt, sa Boris Johnson om att arbeta med Joe Biden efter åren med Donald Trump.

Joe Biden befinner sig i Storbritannien för att delta på G7-mötet som inleds i Carbis Bay i Cornwall på fredagen. Det är den amerikanske presidentens första Europaresa i ämbetet, och Biden passade på att hylla landskapet under en promenad.

– Det är ljuvligt, jag vill inte åka hem, sa Biden.

Det är första gången som de båda världsledarna Boris Johnson och Joe Biden möts. Och oron har varit stor för hur det ska gå. Det handlar om vitt skilda personligheter – och vitt skilda politiska åskådningar. När Biden bedrev sin valkampanj kallade han till och med Johnson för en ”fysisk och känslomässig klon” av president Trump.

Ett annat orosmoln var hur de båda skulle komma överens i en specifik fråga – den om brexit och hur det påverkar gränsen mellan Irland, Nordirland och resten av Storbritannien, vilket EU och Storbritannien ännu inte kommit överens om.

”Underbart att lyssna på Biden”

Men mötet tycks ha förlöpt smidigt. Boris Johnson säger efter mötet att diskussionerna varit mycket bra.

– Det är underbart att lyssna på Bidens administration och på Joe Biden, eftersom det finns så mycket de vill göra tillsammans med oss, från säkerhet till Nato och klimatförändringarna, sa Boris Johnson – alla ämnen där Biden och Trump har vitt skilda åsikter.

– Så det är fantastiskt. En frisk fläkt. Det är nytt, intressant och vi arbetar väldigt hårt tillsammans, fortsatte han enligt BBC

Inför mötet har Joe Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan sagt att Biden är djupt oroad över hur bråket kring Nordirland äventyrar freden där, men att frågan om Nordirland skulle vara ett problem mellan USA och Storbritannien tonade Boris Johnson ner fullständigt.

– En sak som vi alla absolut vill göra är att hålla fast vid Långfredagsavtalet. Där står vi absolut på en gemensam grund, sa Johnson. 

Speciell relation

Biden nämnde inte Nordirland offentligt efter mötet och hans ord var kanske inte lika prisande som Boris Johnsons var. Men han underströk att de båda ledarna kommit överens om en uppdaterad version av Atlantdeklarationen, där de båda länderna lovar att arbeta tillsammans när det gäller globala utmaningar.

Även Biden sa att han var nöjd med samtalen och talade om ”den speciella relationen” mellan USA och Storbritannien.

– Vi bekräftade den speciella relationen, det är något som inte sägs lättvindigt, den speciella relationen mellan våra folk och vi förnyade våra åtaganden att försvara de demokratiska värderingar våra länder delar, sa Biden.

Under toppmötet på fredagen väntas världshandeln, klimatet och hur världen ska återhämta sig från coronapandemin tas upp. 

Här ramlar president Joe Biden – tre gånger

USA:s president sågs snubbla flera gånger på väg in i Air Force One tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.