Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biden varnar världsledare: Demokratin under attack

Under sitt tal efter ett privat möte med G7-ledarna varnade Joe Biden för att demokratin är under attack.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/POOL/ABACA
Tysklands förbundskansler deltar, precis som de andra världsledarna, digitalt i årets G7-konferens.
Foto: GUIDO BERGMANN / BPA / POLARIS POLARIS IMAGES

USA:s president Joe Biden höll under fredagen ett tal där han varnade för att ”demokratiska framsteg är under attack”, rapporterar The Hill

Biden höll talet efter G7-mötet med andra världsledare och gjorde klart att Trumps ”America First”-policy är begravd – och det transatlantiska partnerskapet pånyttfött. 

– Jag skickar ett tydligt budskap till världen: Amerika är tillbaka, sa Joe Biden. 

Under fredagen pågick G7-ländernas årliga konferens och efteråt höll president Joe Biden ett tal där han gjorde upp med sin föregångares America First-policy, rapporterar The Hill.  

Joe Biden: ”Vi blickar framåt tillsammans”

Premiärminister Boris Johnson är värd för mötet som i år hålls digital till följd av coronapandemin. Förutom Storbritannien och USA ingår Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan i G7-gruppen. 

– Jag skickar ett tydligt budskap till världen: Amerika är tillbaka. Den transatlantiska alliansen är tillbaka och vi tittar inte tillbaka. Vi blickar framåt tillsammans, sa Joe Biden. 

Samtidigt varnade han, med stormningen av Kapitolium den 6 januari färskt minne, för att världen nu befinner sig vid ett vägskäl. 

– Vi är vi en böjningspunkt mellan dem som argumenterar för, givet alla utmaningar vi står inför, från den fjärde industriella revolutionen till en global pandemi att autokrati är den bästa vägen framåt. Och de som förstår att demokrati är väsentligt för att möta dessa utmaningar, sa Biden. 

Joe Biden Fördömde Rysslands ”aggressiva uppträdande”

– Historiker kommer att undersöka och skriva om den här tidpunkten som en böjningspunkt. Och jag tror med varje gram av mitt väsen att demokrati kommer och måste segra. 

Joe Biden fördömde även vad han menar är Rysslands aggressiva uppträdande i Europa och dessa cyberattacker – och anklagade dess president Vladimir Putin för att försöka söndra och försvaga partnerskapet mellan USA och Europa. 

– Han vill underminera den transatlantiska enigheten och dess beslutsamhet eftersom det är så mycket lättare för Kreml att mobba och hota enskilda stater än vad det är att förhandla med ett starkt och sammansvetsat transatlantiskt förbund, sa Jo Biden. 

Förutom att konfrontera Ryssland uppmanade Biden världsledarna att stå upp Kinas antidemokratiska maktutövande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.