Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biden träffar Japans och Sydkoreas ledare

Nordkorea-analytikern: ”En förväntad utveckling”
Foto: VINCENT THIAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Joe Biden möter Japans och Sydkoreas ledare. Syftet är att samordna de tre ländernas svar på Nordkoreas robottester och befarade kärnvapenprov.

Den amerikanske presidenten håller enskilda möten med Japans premiärminister Fumio Kishida och Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol under söndagen. Ledarna ska även mötas alla tre i samband med den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Aseans toppmöte, som pågår i Kambodja.

Enligt USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan är Bidens mål med mötena att stärka ländernas gemensamma svar på Nordkoreas agerande den senaste tiden. Landet har de senaste veckorna avfyrat tiotals robotar, bland annat en interkontinental robot som ledde till evakueringar i norra Japan.

– Det vi verkligen vill se är ett förbättrat trilateralt säkerhetssamarbete där de tre länderna alla kommer samman, säger Jake Sullivan.

Enligt Bidens kansli har flera förfrågningar om förhandlingar – utan villkor om att begränsa Nordkoreas kärnvapenprogram och ballistiska robotprogram – gått ut till Nordkorea, men har inte fått svar.

Biden vill under samtalen även diskutera Kinas agerande i Stillahavsregionen innan han ska träffa Kinas president Xi Jinping under måndagen.

Experten: Därför skickar Nordkorea fler raketer

Rapporter inifrån landet: Gästarbetare till ryskockuperade områden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.