Biden till IS: ”Vi kommer jaga er ”

Joe Biden: ”Vi kommer jaga er – vi förlåter inte”.
Foto: STEFANI REYNOLDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Joe Biden skickar en varning till IS efter attackerna i Kabul.

– Vi kommer att jaga er. Ni kommer att få betala för det här, säger han i ett tal på torsdagskvällen.

Samtidigt meddelade presidenten att han beordrat planer att slå till mot IS.

Expressen kunde redan för en vecka sedan avslöja att terrorsekten IS tagit sig in bland passagerare vid flygplatsen.

Över 100 personer dödades i attackerna vid Kabuls flygplats. Den regionala IS-gruppen, IS Khorasan, har tagit på sig dådet. På torsdagskvällen höll president Joe Biden ett tal där han framför allt uppmärksammade de tretton amerikanska soldater som dödades.

– De amerikanska arméanställda som gav sina liv, det är ett överanvänt ord men det är lämpligt i det här sammanhanget, är hjältar. Hjältar som engagerat sig i ett farligt, osjälviskt uppdrag för att rädda andras liv, sa Biden.

Därefter skickade han en varning till de ansvariga för dådet.

– Ni som utförde attacken, och alla som önskar att skada USA, ska veta: Vi kommer inte att förlåta. Vi kommer inte att glömma. Vi kommer att jaga er och ni kommer att få betala för det ni gjort.

– Jag kommer att försvara våra intressen och vårt folk med alla medel jag har till buds.

Expressen kunde redan 21 augusti avslöja att terrorsekten IS tagit sig in bland passagerarna vid flygplatsen i Kabul och att det fanns ett direkt hot om terror - snart rapporterade medier över världen om detta dagarna fram till dådet.

Beordrar planer på att slå till mot IS

Samtidigt meddelade Joe Biden att han beordrat militära befälhavare att ta fram planer för att slå till mot IS Khorasans tillgångar, ledare och byggnader. 

– Vi kommer att svara med kraft och precision, på den plats vi väljer och när vi väljer det.

– IS-terroristerna kommer inte att vinna. Vi kommer att rädda amerikanerna, vi kommer att få ut våra afghanska allierade och vårt uppdrag fortsätter. USA låter sig inte skrämmas, sa Biden som också öppnade för att skicka nya trupper till Afghanistan.

Biden fick också frågan om han ansåg att han gjort ett misstag som litat på att talibanerna skulle kunna säkra området omkring Kabuls flygplats. Presidenten svarade med ett tydligt nej.

– De är inte vad man skulle kalla ett väl sammansvetsat förband, men de agerar efter sina egna intressen. Ingen litar på dem, men vi har räknat med deras egenintresse och i det ligger att vi kan lämna Afghanistan och att vi får ut så många människor som vi kan, sa Biden.

Krav på avgång eller riksrätt

Joe Biden fick under torsdagen hård kritik från republikanskt håll för sitt beslut att fortsätta och genomföra det av Trump beslutade tillbakadragandet av trupper från Afghanistan. Representanthusledamoten Elise Stefanik skriver på Twitter att Joe Biden har ”blod på sina händer” och att presidenten inte duger som överbefälhavare. 

Ledamoten Lisa McClain skriver att ”Amerikaner dör på grund av president Bidens katastrofala tillbakadragande från Afghanistan” och att ”President Biden har amerikanskt blod på sina händer”. Samtidigt uppmanar senatorn Marsha Blackburn Joe Biden, vice president Kamala Harris, utrikesminister Anthony Blinken, försvarsminister Lloyd Austin och försvarschefen Mark Milley att avgå – eller ställas inför riksrätt och avsättas.

https://twitter.com/EliseStefanik/status/1430912462333829120

Pentagon: Vi förväntar oss fler attacker

VARNING: Inslaget innehåller starka bilder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.