Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biden: Skickar trupper till Östeuropa inom kort

Presidenten bekräftar att USA skickad trupper till Östeuropa.
Joe Biden har meddelat att de kommer skicka ”ett mindre” antal trupper till Östeuropa i närtid.
Foto: DAVID MAXWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska trupper.
Foto: MARCIN BIELECKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden planerar att skicka trupper till Östeuropa inom kort.

Det sa den amerikanska presidenten till reportrar när han landade med Air Force One på flygbasen Joint Base Andrews.

Kommentaren kommer efter en uppmaning från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att trappa ner retoriken.

Krisen vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland eskalerar. Ryssland har samlat uppemot 100 000 soldater vid gränsen och enligt källor till Reuters har man också skickat såväl blodförråd som annan sjukvårdsmateriel till gränsområdet. 

Enligt experter en indikation på att en väpnad konflikt inte ska uteslutas.

– Det är ingen garanti för ett anfall, men man anfaller inte utan att ha det till hands, säger den pensionerade amerikanske generallöjtnanten Ben Hodges till Reuters.

Tidigare i veckan satte Pentagon 8 500 amerikanska soldater i full beredskap för att skickas över Atlanten, samtidigt som Nato funderar på att aktivera sin 40 000 man starka snabbinsatsstyrka. Trupper som Biden då sa möjligen skulle flyttas till Europa. På fredagen skräptes det uttalandet ytterligare.

– Jag kommer att skicka soldater till Östeuropa och Nato-länderna inom kort, inte särskilt många, sa Joe Biden till journalister när han landade på Joint Base Andrews.

Uttalandet följde på ett uttalande från USA:s försvarschef Mark Milley, som på fredagen sa att trupperna fått i uppdrag att ”öka vår beredskap i händelse att vi måste förstärka eller hjälpa våra Nato-allierade”.

– Krig är inte oundvikligt, sa Mark Milley vid en pressträff i Pentagon enligt Politico

– De ryska rörelserna är annorlunda jämfört med vad vi sett tidigare. Detta är större i skala och omfattning och samlandet av styrkor är större än i mannaminne.

Kritiseras av Ukrainas president

Exakt vilket eller vilka länder som är aktuella är oklart. Ukraina gränsar till fyra Nato-länder, Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien. De baltiska staterna, Estland, Lettland och Litauen har också sagt sig vara villiga att ta emot amerikanska trupper. 

Den retoriska upptrappningen sker efter det att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanat västländerna att i stället tona ner retoriken och anklagat dem för att överdriva risken för krig.

– Signalerna kommer från respekterade världsledare, som talar öppet och med odiplomatiskt språk. De säger helt enkelt 'i morgon kommer det bli krig' Det betyder panik, sa Zelenskyj som menar att truppuppbyggnaden vid gränsen inte skiljer sig nämnvärt från vad han sett tidigare.

– Vi är tacksamma för USA:s ständiga stöd till vår suveränitet och territoriella integritet, men jag kan inte vara tacksam mot USA bara för att det är USA. Jag är Ukrainas president. Jag är baserad här och jag har djupare kunskap om detaljerna än någon annan president, fortsatte Zelenskyj.

Putins löften

Under fredagseftermiddagen kom Rysslands president Vladimir Putin och hans franske dito Emmanuel Macron överens om att spänningarna vid gränsen måste ”deeskaleras”. Putin upprepade i samtalet också tidigare löften om att han inte har för avsikt att invadera Ukraina, Putin menade vidare att väst inte har tagit Rysslands farhågor om säkerheten på allvar, rapporterade AFP.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas besöka de östra delarna av Europa under de kommande dagarna. Han kommer även att samtala med Vladimir Putin över telefon i ett försök att förbättra det ansträngda läget i regionen, skriver BBC.

Biden till reportern: ”Vilken jävla idiot”

Ryter till efter frågan om inflationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.