Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps svåra smäll – riksrätten nu inledd

Här är presidenterna som ställts inför riksrätt
Donald Trump.
Foto: POOL/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Joe Biden.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

USA:s president Joe Biden är övertygad om att senaten inte kommer att fälla Donald Trump när han ställs inför riksrätt.

– Senaten har förändrats sedan jag var där, men mycket har den inte förändrats, säger Biden till CNN.

Biden har sagt att han vill ”vända blad” när det gäller Trump så att inledningen av hans administration inte ska överskuggas av företrädaren, men tycker ändå att det är viktigt att ex-presidenten ställs inför riksrätt.

– Jag anser att det måste ske, det skulle få en värre effekt om det inte blir så, säger Biden till CNN.

För att Trump skulle fällas krävs att 17 republikanska senatorer röstar för det vilket Biden ser som högst osannolikt. Han tror dock att situationen hade varit en annan om Trump hade haft ett halvår kvar på mandatperioden i stället för att redan ha lämnat Vita huset.

Ny undersökning: Majoritet vill se senaten fälla Trump

52 procent av de tillfrågade i en ny undersökning gjord av Monmouth-universitetet tycker det är rätt att ställa Trump inför riksrätt medan 42 procent anser att det är fel. 52 procent säger att de vill se senaten fälla Trump, 44 procent vill att han frias.

– Det finns en större enighet om att Trump gjorde något fel än under första riksrättsåtalet. Men det finns fortfarande många republikanska trotjänare som fortsätter att stå vid ex-presidentens sida oavsett vad, säger Patrick Murray som är huvudansvarig för undersökningen.

Donald Trump är den förste presidenten någonsin som ställs inför riksrätt två gånger. 

Riksrättsåtalet har nu formellt inletts

Riksrättsåtalet mot Trump inleddes formellt under måndagen i och med att representanthuset informerade senaten om att man är redo att åtala ex-presidenten för anstiftan till uppror i samband med stormningen av kongressen den 6 januari. Senaten väntas inleda riksrätten tidigast den 8 februari.

Det är ännu oklart om demokraterna kommer att söka efter vittnen inför riksrättsåtalet och hur länge det kommer att pågå.

Nancy Pelosi: ”Ingen står över lagen, inte ens presidenten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.