Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biden sätter sista spiken i kistan för Trumps mur

Här byggs Trumps mur
Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / PAUL HENNESSY/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
En del av muren i El Calaboz, Texas.
Foto: REGINALD MATHALONE/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

Donald Trump anser att en mur mot Mexiko är en nödvändighet för att garantera USA:s gränssäkerhet – men hans efterträdare på presidentposten har aldrig delat den uppfattningen.

Nu sätter Joe Biden sista spiken i kistan för murprojektet genom att dra tillbaka alla pengar som avsattes till bygget, rapporterar The Hill.

Det var en av Donald Trumps mest profilerade valfrågor och i sin första tv-intervju efter att ha blivit president var han tydlig:

– Muren ska byggas.

Trump hävdade att muren mot Mexiko var nödvändig för att säkerställa USA:s gränssäkerhet. Planen var att USA:s mur mot Mexiko skulle sträcka sig nästan halva sträckan av den 210 mil långa gränsen. Varje kilometer kostade runt 100 miljoner kronor att bygga.

Drar tillbaka 117 miljarder kronor från murbygget

Donald Trump tvingades använda pengar från militärbudgeten för att finansiera muren eftersom representanthuset stoppade statliga anslag till bygget och Mexiko vägrade finansiera projektet trots den dåvarande presidentens krav på detta.

När Joe Biden tillträdde som president i januari slog han fast att muren skulle stoppas. Biden hade tidigare avbrutit murbygget temporärt i 60 dagar, men nu stoppas det permanent. Biden har beslutat att de pengar som avsattes till muren från Pentagons budget, motsvarande 117 miljarder kronor enligt AFP, ska återföras till militären.

Här faller en del av Trumps mur i starka vinden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.