Biden river upp Donald Trumps Tiktok-förbud

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: PHIL NOBLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Trumps direktiv gick aldrig igenom
Foto: TASOS KATOPODIS/UPI/SHUTTERSTOCK / TASOS KATOPODIS/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Biden har tillsatt en ny utredning om appar med koppling till främmande makt
Foto: PHIL NOBLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Tiktokförbudet rivs upp
Foto: SOPA IMAGES / AVISHEK DAS / SOPA IMAGES/SIPA U SIPA USA

President Joe Biden har rivit upp föregångaren Donald Trumps direktiv att förbjuda apparna Tiktok och Wechat i USA.

Samtidigt ges amerikanska myndigheter i uppgift att utreda riskerna med appar med kopplingar till motståndarländer, skriver amerikanska medier.

Under upploppet av sin presidenttid försökte Donald Trump förbjuda apparna Tiktok och Wechat i USA. Han kunde bara tänka sig att låta apparna vara kvar i landet om de ägdes av amerikanska företag. Vilket mynnande ut i en lång rättsprocess, där federal domstol stoppade lagen från att faktiskt träda i kraft.

Nu har tillträdande president Joe Biden valt att riva upp sin föregångares direktiv, vilket flera amerikanska medier rapporterar om. 

Men det innebär inte fritt fram för apparna. I det nya direktivet ingår att det amerikanska handelsdepartementet ska utreda potentiella säkerhetsrisker med appar som har koppling till främmande makt.

Vill skydda persondata

Säkerhetsriskerna kan bland annat handla om transaktioner med den typen av appar, men också om hur amerikanska myndigheter kan tillgodose behovet att skydda privatpersoners data från att hamna i händerna på andra länders underrättelsetjänster.

Myndighetspersoner säger till Wall Street Journal att de är oroade över kinesiska appar och att de är glada över det nya direktivet. Detta eftersom Trumps förslag aldrig kunde träda i kraft.

Nya farliga Tiktok-trenden: ”Jag fick en hjärtattack”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.