Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bidens vändning: ”Har varit tydlig mot Putin”

USA:s president Joe Biden varnar Ryssland för de konsekvenser som väntar ifall ryska styrkor genomför en invasion.
Joe Biden har förtydligat sin ståndpunkt efter att Ukraina reagerat på hans uttalande vid en tidigare presskonferens.
Foto: ANDREW HARNIK/AP/TT
Ukrainas president Volodymir Zelenskyj.
Foto: Filip Norman/TT

Ukrainas regering reagerade när Joe Biden under onsdagen uttryckte att det är oklart hur Natoländerna kommer att agera om Ryssland nöjer sig med ett ”mindre intrång”.

Nu har presidenten förtydligat sin ståndpunkt.

– Jag har varit väldigt tydlig mot president Putin, sa han vid en presskonferens under torsdagen.

Under onsdagen höll Joe Biden en presskonferens där han bland annat pratade om det spända läget mellan Ryssland och Ukraina.

Han varnade bland annat Vladimir Putin att det kommer ”bli en katastrof för Ryssland” om landet invaderar Ukraina.

Men USA:s president sa även att det är oklart hur Natoländernas respons kommer att se ut om Ryssland endast gör ett ”mindre intrång”.

– Det är en sak om det blir ett mindre intrång och det slutar med att vi bråkar om vad vi sa göra eller inte göra, sa Biden under presskonferensen.

Under torsdagen riktade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj en ”påminnelse” i ett Twitter-inlägg till stormakter som USA att ”mindre intrång” inte finns.

”Vi vill påminna stormakterna att det inte finns några mindre intrång och mindre nationer. Precis som det inte finns mindre förluster av människoliv och mindre sorg över förlusten av nära och kära”, skriver han.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1484171183264129025?s=20

”Han missförstår inte”

Landets utrikesminister Dmytro Kuleba har vid en digital presskonferens påpekat att ett land ”inte kan invaderas halvt”, skriver CNN.

När Joe Biden ombads att förtydliga vad han menade med mindre intrång, sa han att han drar gränsen vid ryska styrkor som ”korsar gränsen och dödar ukrainska soldater”.

Under torsdagen förtydligade presidenten USA:s ståndpunkt ytterligare.

– Jag har varit väldigt tydlig mot president Putin. Han missförstår inte: Om några samlade ryska trupper rör sig över Ukrainas gräns, är det en invasion.

Han tillägger att en invasion skulle komma att mötas med ”allvarlig och koordinerad ekonomisk respons”, vilket han diskuterat i detalj med allierade och även klarlagt för president Putin.

– Låt det inte finnas någon tvekan överhuvudtaget: Om Putin gör det här valet kommer Ryssland att betala ett tungt pris.

Tyskland varnar Ryssland: kan stänga av gas 

Om Ryssland ingriper Ukraina hotar Tyskland med att stänga av gasledningen Nord Stream 2.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.