Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biden och Putin i samtal – för första gången som presidenter

Här river Joe Biden upp Trumps trans-lag
President Joe Biden och president Vladimir Putin samtalade för första gången sen Biden tillträtt.
Foto: KEVIN DIETSCH / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES
Foto: TASS / MIKHAIL KLIMENTYEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

President Joe Biden och hans motsvarighet i Ryssland Vladimir Putin samtalade för första gången sedan Biden installerats.

Biden ska ha pressat Putin om fängslandet av Aleksej Navalnyj, cyberspionage och skottpengarna på de amerikanska soldaterna i Afghanistan.

Men parterna ska ha enats om att förlänga världens enda kärnvapenavtal ”New START pact”.

Moskva sträckte ut handen redan i förra veckan och erbjöd ett första samtal mellan president Vladimir Putin och hans dito Joe Biden. Förslaget lät bra från amerikansk sida, men man ville få ett par dagar på sig att förbereda. Bland annat ville man stämma av med de allierade i Europa, skriver nyhetsbyrån AP. 

På tisdagen strax före samtalet med Putin samtalades därför Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Biden lovade sitt fortsatta stöd till den allians som under flera decennier funkat som vågbrytare mot rysk aggression.

De har träffats förut. Här i mars 2011 när Biden var vicepresident i Obama-administrationen.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

Pressade Putin om skottpengar på soldater

Under samtalet pressade Biden sin ryska motsvarighet om fängslandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, Rysslands omfattande cyberspionage och medieuppgifterna om att Ryssland utlyst skottpengar på amerikanska soldater i Afghanistan.

Vladimir Putin kontrade med att lyfta frågor som USA:s utträde ur ”Open Skies”-fördraget och problemet med att bevara handlingsplanen mot det iranska kärnkraftsavtalet, enligt ett pressmeddelande från Kreml. 

Överrens om kärnvapenavtal

Parterna hann med mer än att bara beskylla varandra, och kom överens om att under de kommande dagarna förlänga kärnvapenavtalet ”New START pact” med ytterligare fem år. Avtalet kommer annars att löpa ut i början på nästa månad, vilket hade öppnat för de båda supermakterna att ohämmat framställa kärnvapenbestyckade ubåtar, bomber och robotar.

Poliserna attackeras – med snöbollar (Protester mot gripandet av Navalnyj)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.