Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biden: En av USA:s mest oansvariga presidenter

Bidens sågning av Donald Trump
Joe Biden blir alltmer frustrerad över Trumps agerande.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Trum – förlorare som vägrar erkänna förlusten.
Foto: EVAN VUCCI / AP/ TT

Joe Biden blir alltmer frustrerad över Donald Trumps vägran att erkänna sig besegrad.

– Han är en av de mest oansvariga presidenterna i USA:s historia, sa Biden och varnade återigen för följderna av Trumps val att inte delta i maktöverlämningen.

Frustrationen över Trumps vägran att erkänna sig besegrad blir alltmer tydlig. På en pressträff på torsdagen vägde den blivande president Biden sina ord noga innan han svarade på frågan om vad han tyckte om Trumps agerande efter valet – och beskedet att Trump bjudit in ledande politiker från Michigan, eventuellt med baktanken att få hjälp att ändra resultatet där. 

– Det är ytterligare ett tillfälle där Trump kommer att bli ihågkommen som en av de mest oansvariga presidenter i USA:s historia. Det är inte en i närheten av att vara inom normen och det är frågan om det ens är lagligt, sa han och fortsatte:

– Det är svårt att begripa hur han tänker. Jag är säker på att han vet att han inte har vunnit, att han vet att han inte kommer att kunna vinna och att vi kommer att sväras in den 20 januari.

Biden: Kommer att kosta många människoliv

Biden varnade återigen för följderna om Trump fortsatte vägra att erkänna sig besegrad – att valet att inte delge honom viktig information, som till exempel bekämpningen av coronaviruset, kommer att kosta många människoliv.

– Det finns ingen ursäkt att inte dela med sig av data och låta oss börja planera. Om vi inte får alla data kommer vi att hamna i ett dåligt läge, som kommer att ta minst en månad att reparera. Och det betyder människoliv. Vem vet hur många?

Biden sa också att han inte utesluter att stämma Trump-administrationen för att få tillgång till den information som en blivande president ska och behöver få tillgång till, men han tror inte att det skulle vara det mest effektiva sättet.

Den blivande presidenten hade dessförinnan berättat att han valt vem som kommer att bli finansminister i den tillträdande administrationen, men att han ännu inte kommer att avslöja det. 


Så ”lurades” tittarna under Oprahs intervju med Obama

Hemligheten under Obama-intervjun

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.