Biden: Delstater kommer gripa kvinnor som reser för att göra abort

Joe Bidens hårda ord efter slopade aborträtten.
USA:s president Joe Biden tror att vissa amerikanska delstater kommer att försöka gripa kvinnor som korsar delstatsgränser för att göra abort, rapporterar Reuters.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protester har genomförts på flera håll i USA efter att den nationella aborträtten slopats.
Foto: ETIENNE LAURENT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Joe Biden tror att vissa amerikanska delstater kommer att försöka arrestera kvinnor som korsar delstatsgränser för att göra abort. 

Detta efter att USA:s högsta domstol upphävt den nationella aborträtten.

– Jag tror inte folk tror att det kommer hända. Men det kommer att hända, sa presidenten under ett möte om aborträttigheter enligt Reuters. 

Det var den 24 juni som USA:s högsta domstol rev upp den nationella aborträtten genom att upphäva domslutet i det 50 år gamla rättsfallet Roe mot Wade, som inneburit att abort inom graviditetens första två tredjedelar varit en nationell rättighet i landet.

Sedan dess har 13 delstater förbjudit eller kraftigt begränsat möjligheten till abort. Kvinnor som bor i dessa delstater och vill göra abort kan nu därför behöva resa till delstater där det fortfarande är lagligt för att genomföra ingreppet.

Varningen: Kvinnor kommer gripas

Nu säger USA:s president Joe Biden att han tror att vissa delstater kommer att försöka arrestera kvinnor som korsar delstatsgränser för att göra abort, rapporterar Reuters.

– Jag tror folk kommer att bli chockade när den första staten försöker arrestera en kvinna för att ha korsat en delstatsgräns för att få sjukvård, sa presidenten under ett virtuellt möte om aborträttigheter med demokratiska delstatsguvernörer under fredagen enligt nyhetsbyrån.

– Och jag tror inte att folk tror att det kommer att hända. Men det kommer att hända, och det kommer att sprida sig till hela landet att detta är ett gigantiskt beslut som påverkar alla dina grundläggande rättigheter, fortsatte han.

Google raderar platsinformation

Biden sa vidare under mötet att den federala regeringen kommer att agera för att skydda de kvinnor som behöver resa till en annan delstat för att göra en abort och säkerställa deras tillgång till medicin i stater där det är förbjudet.

Google sällar sig nu till gruppen som vill hjälpa kvinnor som är på väg att mista aborträtten. Teknologijätten meddelar att man kommer radera användares platsinformation efter besök på abortkliniker. 

Informationen ska raderas kort efter visiten då systemet upptäcker att användaren har besökt någon av de nämnda platserna. 

SE MER: Kraftiga protester i USA efter abortbeslut – polisen sköt tårgas

Demonstationer runtom i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.