Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Biden ber domstolen stoppa abortlag

Innebär att Texasbor kan stämma den som utför aborter efter sjätte veckan.
USA:s president Joe Biden.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

President Joe Bidens administration ber nu Högsta domstolen att blocka den kontroversiella abortlagstiftning som delstaten Texas har infört, det rapporterar Reuters

Lagen som i praktiken innebär ett abortförbud, kriminaliserar aborter som utförs efter att hjärtslag hos fostret kan mätas.

Joe Biden vill att USA:s Högsta Domstol hindrar införandet av den abortlagstiftning som delstaten Texas röstade igenom i september. 

Lagen innebär att abort förbjuds efter att hjärtslag hos fostret kan mätas, vilken i praktiken går att göra från sjätte veckan i graviditeten. 

Bortsett från ett 48 timmar långt uppehåll som beslutades om av en lokal domstol har abortlagen gällt. 

Lagen har anmält

Men det är inte första gången som domstolen ombeds att blockera den nya lagen.

Bara dagar efter att lagen trätt i kraft kom en akutansökan från abortkliniker i delstaten. 

I ansökan uppmanades USA:s högsta domstol att ingripa eftersom den nya lagen ”omedelbart och katastrofalt skulle minska aborttillgången i Texas”. 

Men efter en omröstning i Högsta Domstolen beslutades det att lagen kommer att kvarstå.

Även den amerikanska regeringen har reagerat och agerat tidigare. Joe Biden har stämt delstaten på grund av lagen och presidenten har varnat för att lagen kommer att skapa ett ”konstitutionellt kaos” då lagen bygger på att privatpersoner ska ange varandra. 

Justitiedepartementet vill att Högsta domstolen sätter den hårda abortlagen på paus medan lagen prövas rättsligt.    

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.