Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Biblioteken måste kunna avvisa personer"

Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm.
Biblioteken har precis infört nya trivselregler. Foto: Johan Carlen

Liberalerna i Stockholm välkomnar de nya trivselreglerna på biblioteken – men vill se tillträdesförbud för dem som missköter sig.

– Biblioteken måste få hjälp att upprätthålla ordningen och kunna avvisa personer som beter sig oacceptabelt, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms stad.

Flera bibliotek i Stockholmsområdet har drabbats av bråk, hot och trakasserier från ungdomsgäng. Nyligen tvingades biblioteket i Årsta stänga en dag och kalla in vakter.

"Det är oacceptabelt"

Liberalerna vill att bibliotekarierna får bättre stöd och menar att tydligare trivselregler som nu införs på biblioteken inte räcker.

– Det är oacceptabelt att personer tar sig friheter, kränker andra och gör biblioteken till sina ”uppehållsrum”. Trivselregler är bra, men vi menar också att biblioteken måste få fler verktyg att upprätthålla ordningen när någon bryter mot reglerna, kränker och stör, säger Rasmus Jonlund.

"Inte bibliotekariernas uppdrag att agera ordningsvakter"

Liberalerna i Stockholms stad vill föreslå att regeringen ser över möjligheten till tillträdesförbud för de besökare som missköter sig.

– Biblioteken i dag är tillgängliga och öppna för alla. Det är en styrka men innebär också att det är lätt att gå dit och hänga och störa. Men det är inte bibliotekariernas uppdrag att agera ordningsvakter och det kan det naturligtvis heller inte vara. Och framför allt ska människor som vill besöka biblioteket inte behöva stå ut med att andra stör, säger Rasmus Jonlund.

Roger Mogert (S) är ordförande i kulturnämnden.

– Tillträdesförbud skulle kunna vara en sista åtgärd för det fåtal som det gäller, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!