Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Biblioteken måste kunna avvisa personer"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholm.
Foto: Pressbild / PRESSBILD
Biblioteken har precis infört nya trivselregler.
Foto: Johan Carlen

Liberalerna i Stockholm välkomnar de nya trivselreglerna på biblioteken – men vill se tillträdesförbud för dem som missköter sig.

– Biblioteken måste få hjälp att upprätthålla ordningen och kunna avvisa personer som beter sig oacceptabelt, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms stad.

Flera bibliotek i Stockholmsområdet har drabbats av bråk, hot och trakasserier från ungdomsgäng. Nyligen tvingades biblioteket i Årsta stänga en dag och kalla in vakter.

"Det är oacceptabelt"

Liberalerna vill att bibliotekarierna får bättre stöd och menar att tydligare trivselregler som nu införs på biblioteken inte räcker.

– Det är oacceptabelt att personer tar sig friheter, kränker andra och gör biblioteken till sina ”uppehållsrum”. Trivselregler är bra, men vi menar också att biblioteken måste få fler verktyg att upprätthålla ordningen när någon bryter mot reglerna, kränker och stör, säger Rasmus Jonlund.

"Inte bibliotekariernas uppdrag att agera ordningsvakter"

Liberalerna i Stockholms stad vill föreslå att regeringen ser över möjligheten till tillträdesförbud för de besökare som missköter sig.

– Biblioteken i dag är tillgängliga och öppna för alla. Det är en styrka men innebär också att det är lätt att gå dit och hänga och störa. Men det är inte bibliotekariernas uppdrag att agera ordningsvakter och det kan det naturligtvis heller inte vara. Och framför allt ska människor som vill besöka biblioteket inte behöva stå ut med att andra stör, säger Rasmus Jonlund.

Roger Mogert (S) är ordförande i kulturnämnden.

– Tillträdesförbud skulle kunna vara en sista åtgärd för det fåtal som det gäller, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.