Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bibliotek brände 20 säckar med böcker

Foto: Christer Järeslätt

Ett bibliotek utanför Strömsund har skickat runt 20 säckar med böcker till återvinningscentralen - för att brännas. Beslutet har väckt starka protester från invånarna.

– Personalen hävdar att böckerna i sopsäckarna är dammiga och trasiga. Titta, de är i toppskick, säger ortsbon Gunnar Bergström till Länstidningen i Östersund.

Ett 20-tal sopsäckar fyllda med böcker ska fraktas från biblioteket i Backe utanför Strömsund, till återvinningscentralen för att brännas. Anledningen: bibliotekets yta krymper till följd av sparkrav, och böckerna får inte plats. Men beslutet har rivit upp känslorna bland de boende i området. Trots att flera ortsbor vädjat till biblioteket att få ta med sig böckerna för att skänka bort dem vägrar biblioteksledningen att beveka sig, skriver Länstidningen i Östersund.

"Alltid gjort så"

– Jag kan förstå att det låter upprörande att vi bränner böcker eftersom böcker har ett starkt symbolvärde. Men vi har alltid gjort så här. Vi har våra rutiner och det fungerar för oss, säger chefsbiblotekarien Britt-Inger Roos till tidningen.

Enligt henne är beslutet att bränna den stora mängden böcker helt enligt rutinerna. Bara en bråkdel av de böcker som gallras ut går till försäljning, skriver Länstidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.