Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bibi Anderssons liv efter stroken

SIDA VID SIDA. Gabriel Mora Baeza och Bibi Andersson på Guldbaggegalan 2008. Foto: IBL
Foto: Cecilia Österberg / Ibl Bildbyrå

Den firade skådespelerskan Bibi Andersson kämpar fortfarande mot verkningarna av den allvarliga stroke som drabbade henne.

Hon har gjort framsteg i sin rehabilitering, berättar hennes make, Gabriel Mora Baeza.

- Men hon blir kvar, hon blir kvar här på sjukhemmet.

GJORT HYLLADE ROLLER I FLERA STORA FILMER

Bibi Andersson kom in på Dramatens elevskola 1954.

Hennes karriär tog fart när Ingmar Bergman tog med henne till Malmö stadsteater 1956. Från 1959 uppträdde hon på Dramaten.

Hon har varit med i flera hyllade filmer. Bland annat har hon gjort roller i Ingmar Bergmans ”Smultronstället”, ”Det sjunde inseglet” och ”Persona”.

Hon har belönats med flera priser, bland annat som bästa kvinnliga huvudroll för filmen ”Nära livet” 1958 på Filmfestivalen i Cannes. 1967 vann hon en Guldbagge för rollen i ”Persona” och 2008 fick hon en Guldbagge bästa kvinnliga biroll i ”Arn – Tempelriddaren”.

Skådespelerskan Bibi Andersson, 77, gick från att vara en av våra mest beundrade skådespelerskor till en tillvaro som patient på Stockholms sjukhem, där hon nu vårdas dygnet runt efter den massiva stroke som drabbade henne 2009 i Frankrike.

Men vid hennes sida sitter varje dag hennes make, Gabriel Mora Baeza, 75.

Han berättar om hennes rehabilitering.

- Det går så bra som det kan gå. Senaste veckan har hon haft några bra dagar då hon lärt sig mer saker och försökt att prata. Det går framåt sakta, säger han.

Han tackar personalen på Stockholms sjukhem för deras hårda arbete. Han vill betona att Bibi Andersson har det bra.

- Hon lider inte och hon är inte ledsen eller deprimerad. Hon är nästan alltid på bra humör, säger han, men tillägger:

- Hon är en mycket bra skådespelerska.

Stroken som drabbade Bibi Andersson ledde till att hon i dag är förlamad i ena sidan. Den andra sidan saknar motorisk vilja.

Bland annat lider hon av begränsad rörlighet i lederna.

- Hon kan ha kontrakturer i flera minuter. Det är en konsekvens av stroken. Det blir så, säger Gabriel Mora Baeza, som själv är läkare.

"Hon sitter i rullstol"

I dag behöver Bibi Andersson hjälp med allting.

- Hon sitter i rullstol. Hon kan inte göra någonting själv. Hon kan inte gå. Hon behöver vård 24 timmar om dagen. Men hon har den bästa vården i världen, säger Gabriel Mora Baeza.

Han brukar läsa för henne under sina besök. Ibland tittar de på film tillsammans. Skådespelaren Leonardo di Caprio tillhör favoriterna.

- Bibi har förlorat det korta minnet. Jag kan visa samma film samma dag, men hon kommer inte ihåg det, berättar han.

Däremot kommer hon ihåg honom.

- Hon ler med ett stort leende när jag kommer.

I en intervju med Expressen 2010 berättade han att Bibi Andersson kunde säga "ja" och "nej" och kommunicera med ansiktsuttryck. I dag, efter hjälp av logoped, kan hon prata lite mer, i längre meningar.

- Jag frågade i dag hur hon mår och hon svarade "jag mår bra". Sen frågade jag om hon vill äta vattenmelon och hon svarade "jag vill äta vattenmelon", säger han.

Får besök av gamla vännerna

Han berättar att många av Bibi Anderssons gamla vänner fortfarande besöker henne på sjukhemmet, ibland varje dag. Och fortfarande kommer beundrarbrev, mest från Sverige men också från andra länder.

Har stroken förändrat hennes utseende?

- Hon ser ut som tidigare. En stroke kan många gånger göra att ansiktet blir asymmetriskt, men det hände inte med Bibi. Hon är lika snygg som vanligt, säger Gabriel Mora Baeza.

Hur påverkar hennes situation er relation?

- Den blir starkare, ja, det blir den, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.