Avslöjad. Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson har i tre dagar hävdat att han utreder kommunikationsdirektören Jonas Lindgrens fusk. Dokumentet ovan bevisar motsatsen. Foto: Olle Sporrong
Avslöjad. Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson har i tre dagar hävdat att han utreder kommunikationsdirektören Jonas Lindgrens fusk. Dokumentet ovan bevisar motsatsen. Foto: Olle Sporrong

Beviset mot direktören

Publicerad

Försäkringskassans chef Dan Eliasson har i tre dagar försäkrat att han aldrig lade ner fuskmisstankarna mot kommunikationsdirektören Jonas Lindgren. I ett brev till de 13 400 anställda kallar han Expressens uppgifter för "direkt lögn" och "lätt parodiska".

Här är beviset för att uppgifterna om nedläggningen är korrekta: en skrivelse från Säkerhetsstabens sex internutredare.

- Vi fick order om att allt skulle avslutas, säger en talesperson för gruppen.

En inflammerad konflikt har utbrutit på högsta nivå inom Försäkringskassan.

Samtliga sex utredare på Säkerhetsstabens dataanalys- och internutredningsenhet tillbakavisar nu den bild som högste chefen Dan Eliasson gett när det gäller hanteringen av misstankarna om jäv och oegentligheter mot kommunikationsdirektör Jonas Lindgren.

Bakgrunden är att Eliasson - både för sina anställda och för Expressen läsare - försäkrat att det är helt fel att han skulle ha skyddat Lindgren och bestämt att misstankarna inte skulle tas upp av personalansvarsnämnden.

- Jag kan inte på något sätt ha någon synpunkt innan jag fått papprena på bordet. Det vet jag inte vart du har fått ifrån, sa generaldirektören till Expressen den 27 mars.

Mot detta står de uppgifter som Expressen publicerat:

Ett internt dokument som säger att ärendet avslutats utan åtgärd.

Intyganden från centralt placerade tjänstemän.

Jonas Lindgrens ord om att han fått veta att inget mer skulle hända.

Det som blev droppen för internutredningsgruppen var, enligt flera källor, det veckobrev som Dan Eliasson skrev till sina anställda i går morse. Där dömde Eliasson ut Expressens artiklar som "lätt parodiska".

"Journalisten/ tidningen hävdar saker om granskningen som är en direkt lögn. Det påstås att granskningen om Jonas är avslutad och att jag beslutat om att ingen åtgärd ska vidtas."

- Det generaldirektören skriver är inte sant. Vi som har utfört utredningen kan inte tolerera att myndigheten förs bakom ljuset, kommenterar gruppens talesperson.

Informerades den 21 mars

Klockan 15.03 i går mejlade säkerhetsstabens utredare en skrivelse till den egna presstjänsten.

"Utifrån den information som framkommit i media och på intranätet så känner vi ett starkt behov av att ge vår syn på huruvida det förekommer någon internutredning eller ej", inledde utredarna och gick till frontalangrepp mot Dan Eliassons version.

Enligt utredarna informerade deras chef Torgny Collin och HR-chefen Marita Schwartz den 21 mars generaldirektören om det som framkommit mot kommunikationsdirektör Jonas Lindgren och dennes flickvän. I sak handlade det om att Lindgren under ett års tid attesterat lön, semester, utlägg med mera för sin flickvän. Lindgren skulle också, enligt utredningen, ha bokfört 26 lediga dagar som arbetsdagar.

När Torgny Collin återkom till sin personal ska han, enligt skrivelsen, ha sagt att allt var nedlagt utom uppgifterna om de 26 dagarna, eftersom Dan Eliasson här "skulle sova på saken". Några dagar senare ska även det sistnämnda ha blivit avskrivet. Torgny Collin uppges då ha "definitivt bekräftat att det ej skulle arbetas vidare på någon del av utredningen".

Uppgifter: Höll ett krismöte

Dan Eliassons försäkran om att granskningen, som alltså gjorts av utredarna själva, tvärtom lever vidare bemöter gruppen så här:

"Om det nu är någon utredning som pågår så är Säkerhetsstabens avdelning för dataanalys och internutredningar ej involverad i denna och vet ingenting om någon sådan."

- Presstjänsten måste ha rätt fakta för att kunna uttala sig, kommenterar talespersonen.

Efter att skrivelsen landat hos presstjänsten hölls, enligt vad Expressen erfar, ett krismöte. Beslutet blev att Dan Eliassons beskrivning fortfarande ska gälla.

- Det vi säger är att det fortfarande pågår en utredning, svarar presstjänstens Eva Rosman.

Internutredarna skriver att myndigheten måste korrigera den bilden.

- Ja, men det som är intressant är att det pågår en utredning.

Vilken är er bedömning av varför den här skrivelsen skickats till er?

- Varför folk väljer att göra det de gör är inget vi spekulerar i.

Är det besvärande att samtliga internutredare har en annan uppfattning än ledningen?

- Det är aldrig besvärande att människor har olika uppfattning.

Kan vi intervjua Dan Eliasson om det som hänt?

- Jag tror inte att han är intresserad av en kommentar i det här läget.

Om utredningen fortfarande pågår, vem gör i så fall den?

- Det behöver ju vi inte berätta.

Varför inte?

- Det är inte intressant för någon.

Därefter ringer säkerhetstabens chef Torgny Collin upp Expressen. Han säger att han personligen driver en utredning om misstankarna mot Jonas Lindgren.

- Jag har valt att göra det här på egen hand.

Din personal skriver att de inte känner till någon sådan utredning.

- Jag kan inte kommentera det av utredningstekniska skäl, eller vad jag ska kalla det för.

Expressen konfronterar utredningsgruppens talesperson med uppgiften.

- Det är i så fall första gången Collin gör en utredning på egen hand. Och det vore nog bra om han bad oss lämna över utredningsmaterialet.

 

Lasse Wierup

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag