Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beviset mot Assange: Söndersliten kondom

Foto: Dan Kitwood

En söndersliten kondom är ett av de tyngsta bevisen mot Julian Assange i det uppmärksammade våldtäktsmålet. 

Enligt en rapport från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) som norska tidningen VG tagit del av har kondomen förstörts med flit. 

"Testresultatet talar för att kondomen slitits i stycke", står det i rapporten enligt VG.

I våldtäktsanklagelserna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange säger en av kvinnorna att Assange medvetet ska ha förstört en kondom när kvinnan vägrade ha oskyddat samlag med honom. 

 Redan i september kunde Expressen avslöja att frågan med den sönderslitna kondomen togs upp med Assange under ett inledande polisförhör. Något som Julian Assange då förnekade.


"Slitits i sitt stycke"

 Nu har en rapport från SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) läckt ut, en rapport som stödjer kvinnans version. 

 Rapporten, som den norska tidningen VG tagit del av, säger att det är liten sannolikhet att skadorna på kondomen har uppstått på något annat sätt än att någon har slitit sönder den. Testresultatet talar för att skadan i den främre delen av kondomen kommer av att kondomen slitits i stycke", står det.

 Enligt rapporten är det inte sannolikt att något verktyg har använts, utan att det är just slitskador.


Blev våldsam

 Kvinnan ville absolut inte ha sex utan kondom och säger i polisförhör att Assange blev våldsam mot henne. Hon säger också att hon såg Assange pilla med kondomen och att hon hörde ett ljud som lät som att den gick sönder. 

 Assange menar att samlaget var frivilligt och att han inte medvetet förstört kondomen. 

 Kvinnan ska ha varit livrädd för att smittas av Assange som är känd för sina många kvinnoaffärer, skriver VG.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.