Foto: Dan Kitwood
 Foto: Dan Kitwood

Beviset mot Assange: Söndersliten kondom

Publicerad
Uppdaterad
En söndersliten kondom är ett av de tyngsta bevisen mot Julian Assange i det uppmärksammade våldtäktsmålet.
Enligt en rapport från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) som norska tidningen VG tagit del av har kondomen förstörts med flit.
"Testresultatet talar för att kondomen slitits i stycke", står det i rapporten enligt VG.
I våldtäktsanklagelserna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange säger en av kvinnorna att Assange medvetet ska ha förstört en kondom när kvinnan vägrade ha oskyddat samlag med honom.
Redan i september kunde Expressen avslöja att frågan med den sönderslitna kondomen togs upp med Assange under ett inledande polisförhör. Något som Julian Assange då förnekade.

"Slitits i sitt stycke"

Nu har en rapport från SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) läckt ut, en rapport som stödjer kvinnans version.
Rapporten, som den norska tidningen VG tagit del av, säger att det är liten sannolikhet att skadorna på kondomen har uppstått på något annat sätt än att någon har slitit sönder den. Testresultatet talar för att skadan i den främre delen av kondomen kommer av att kondomen slitits i stycke", står det.
Enligt rapporten är det inte sannolikt att något verktyg har använts, utan att det är just slitskador.


Blev våldsam

Kvinnan ville absolut inte ha sex utan kondom och säger i polisförhör att Assange blev våldsam mot henne. Hon säger också att hon såg Assange pilla med kondomen och att hon hörde ett ljud som lät som att den gick sönder.
Assange menar att samlaget var frivilligt och att han inte medvetet förstört kondomen.
Kvinnan ska ha varit livrädd för att smittas av Assange som är känd för sina många kvinnoaffärer, skriver VG.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag