I SR:s "P1 Morgon" tog Jimmie Åkesson tydligt avstånd från en motion som hans partikollega Kent Ekeroth skrivit. Foto: Per Larsson / Tt
I SR:s "P1 Morgon" tog Jimmie Åkesson tydligt avstånd från en motion som hans partikollega Kent Ekeroth skrivit.  Foto: Per Larsson / Tt

Beviset: Åkessons miss i radiointervju

Publicerad

I SR:s "P1 Morgon" tog Jimmie Åkesson tydligt avstånd från en motion som hans partikollega Kent Ekeroth skrivit.

Motionen handlade om att vårdpersonal skulle tvingas anmäla illegala invandrare.

Åkesson sa bland annat att partiet aldrig föreslagit det.

Men voteringsprotokollet visar att samtliga SD-ledamöter - inklusive Åkesson - röstade för motionen.

– Jimmie Åkesson var felinformerad, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen.

I oktober 2011 lade SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth fram en motion i riksdagen om att vårdanställda ska tvingas rapportera illegala invandrare till polisen.

"Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa rapporteringsplikt till polisen när en anställd vid en offentlig institution eller dess privata motsvarighet i sin yrkesutövning påträffar en illegal invandrare som den anställde förstår eller borde ha förstått var illegal invandrare", skriver Ekeroth i motionen.

Motionen röstades ner med bred majoritet.

På torsdagsmorgonen intervjuades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i "P1 Morgon" i Sveriges radio. Intervjun handlade om de reaktioner som SD-ledaren möter på sin arbetsplatsturné - och han fick en fråga om den specifika motionen.

– Det är inte partiets politik, det är en enskild ledamot. Det får stå för honom, sa han och syftade på Kent Ekeroth.

– Partiet har inte föreslagit detta i riksdagen, sen om man gör det på andra ställen, det får stå för dom.

Åkesson röstade för

Men voteringsprotokollet från riksdagen visar att samtliga SD-ledamöter röstade för förslaget, vilket Dagens Arena först rapporterar om.

Alla andra partier röstade mot motionen.

I "P1 Morgon" på torsdagsmorgonen fick Åkesson frågan om vad han tycker om förslaget i dag.

– Vår grundinställning är att vårdpersonal ska ägna sig åt att ge vård, de ska inte behöva fokusera på andra saker tycker jag, sa han.

"Missat den motionen"

Enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen hade Jimmie Åkesson blivit felinformerad inför intervjun.

Åkesson fick information från sitt parti - som gått igenom gamla motioner - om att de hade röstat emot förslaget.

– Vi hade missat den motionen. Men vi har röstat emot det förslagit tre gånger efter det, säger Kinnunen.

– Det var ett olycksfall i arbetet kan man säga.

Enligt Kinnunen så hade Åkesson rätt i att partiet inte stöder förslaget i dag.

Jimmie Åkesson är inte tillgänglig för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag