Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bevisen mot de utpekade i SD

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SD-ledaren Jimmie Åkesson försvarade partiets linje på Facebook.
Foto: Patrik Lundin
SDU-toppen Gustav Kasselstrand kräver att SD berättar varför ett tjugotal personer riskerar att uteslutas från partiet.
Foto: Olle Sporrong

Ett tjugotal personer riskerar att uteslutas från SD.

Men partiet tiger om vilka bevis som ligger till grund för utredningarna.

Nu kräver SDU-toppen Gustav Kasselstrand att partiet lägger korten på bordet.

Samtidigt slår partiledaren Jimmie Åkesson tillbaka mot kritiken.

"Jag har stort förtroende för medlemsutskottets förmåga att göra dessa otacksamma men nödvändiga avvägningar och därmed ge partistyrelsen det underlag som krävs för välgrundade beslut", skriver han på Facebook.

Den interna sprickan inom Sverigedemokraterna växer efter uppgifterna om att SDU-toppen Gustav Kasselstrand och SDU:s vice ordförande och SD Stockholms ordförande William Hahne, kommer att uteslutas från partiet. Totalt utreds ett tjugotal personer av partiets medlemsutskott efter misstankar om bland annat samröre med högerextrema organisationer som till exempel Nordisk Ungdom.

Enligt Sverigedemokraternas ledning har det under den senaste tiden framkommit bevis på dessa kopplingar. Men företrädare för partiet var under onsdagen fåordiga kring bevismaterialet.

– Man lägger ihop ett antal misstankar och indicier och så tittar man på om den sammantagna bedömningen lutar åt att det finns för finns fog för misstankarna eller inte. Det är sällan det finns teknisk bevisning som vid rättegångar, säger Mattias Karlsson, gruppledare och partiets ansikte utåt.

Enligt uppgift ska partiets underlag ha hämtats från bland annat medier, sociala medier och uppgiftslämnare.

Det ska också, erfar Expressen, röra sig om enskilda händelser.

Hotade till sig USB-minne

Flera medier rapporterade under onsdagen om att William Hahne och Gustav Kasselstrand på ett hotfullt sätt ska ha tilltvingat sig ett USB-minne innehållande en filmsekvens. Även Expressen har fått uppgifterna bekräftade. Filmsekvensen ska enligt Aftonbladet ha skildrat hur en SDU-medlem "uttrycker ideologiskt avvikande ståndpunkter".

– Både jag och William är oförstående till vad det här handlar om. Vi känner överhuvudtaget inte till historien. Då får väl den personen som upplever sig ha blivit rånad på en USB-sticka träda fram, säger Kasselstrand.

Inga av de personer som Expressen pratat med säger sig ha fått några konkreta bevis presenterade för sig. De berörda har informerats om att de utreds via ett brev. Gustav Kasselstrand kräver nu att partiet lägger fram sitt underlag.

– Det var ett karaktärsmord på mig. Det är fullt av så mycket osakliga påståenden. Bevisbördan ligger på dem och jag vill se tydliga bevis på att jag är ideologiskt avvikande, säger Kasselstrand när Expressen träffar honom i SVT-huset efter onsdagskvällens "Aktuellt"-sändning.

"Säger inte vad man gjort"

Tidigare suppleanten i SD Stockholms styrelse, Christan Westling, säger sig inte heller tagit del av någon närmare förklaring. Hans egen tolkning till att han nu utreds är hans öppna stöd för William Hahne inför striden om ordförandeposten i SD Stockholm.

– De säger inte vad man har gjort. Vad jag kan se har alla fått exakt samma brev.

Jimmie Åkesson, som nyligen kommit tillbaka från en fem månader lång sjukskrivning för utbrändhet, kommenterade under onsdagskvällen för första gången turbulensen på sin Facebooksida:

"Min strävan under de snart tio år jag varit partiledare har varit att hålla ihop partiet inom de ramar som utgörs av vårt principprogram", skriver han och fortsätter:

"Emellanåt har det dykt upp individer och intressen som gått utanför dessa givna ramar, och då har partiledningen agerat genom att vidta disciplinära åtgärder. Det har varit helt nödvändigt. Vi är många som på olika sätt offrat alldeles för mycket på vägen mot partiets framgångar för att stillatigande se på när oönskade, mer eller mindre radikala intressen försöker flytta fram sina positioner och därmed riskera partiets framtid."

NÅGRA AV SD-NAMNEN SOM KAN UTESLUTAS

Gustav Kasselstrand, SDU-ordförande.

William Hahne, vice ordförande i SDU och ordförande i SD Stockholms stad.

Margareta Haglund, andre vice ordförande i SD Stockholms stad styrelse.

Hanna Lindholm, ordförande i SDU Haninge/Nynäshamn, suppleant i SD Haninge och suppleant i SD Stockholm stad.

Adam Berg, andre vice distriktsordförande SDU Stockholm, suppleant i SDU:s förbundsstyrelse samt suppleant i SD Stockholms stads styrelse.

Mikael Valtersson, tidigare kanslichef för SD i riksdagen och försvarspolitisk företrädare i statliga Luftförsvarskommittén.

Anton Stigermark, suppleant i SD Stockholms stads styrelse kulturpolitisk talesperson.

Christian Westling, SD-medlem och tidigare suppleant i Stockholmsdistriktet.

Fredrik Hagberg, medlem av Nordisk Ungdom sedan 2010 och stödmedlem i SD sedan några år tillbaka.

Här är de påstådda bevisen mot medlemmarna

Flera medier rapporterade under onsdagen om att William Hahne och Gustav Kasselstrand på ett hotfullt sätt ska ha tilltvingat sig ett USB-minne innehållande en filmsekvens. Även Expressen har fått uppgifterna bekräftade. Filmsekvensen ska enligt Aftonbladet ha skildrat hur en SDU-medlem "uttrycker ideologiskt avvikande ståndpunkter".

'' Både jag och William är oförstående till vad det här handlar om. Vi känner överhuvudtaget inte till historien. Då får väl den personen som upplever sig ha blivit rånad på en USB-sticka träda fram, säger Kasselstrand.

Expressen har tidigare avslöjat att Mikael Valtersson, tidigare kanslichef för SD i riksdagen och försvarspolitisk företrädare i statliga Luftförsvarskommittén, upprepade gånger hänvisat till Adolf Hitler och nazismen - bland annat via sin jobbmejl.

'' Jag har ingen utpräglad fascination inför nazism och Adolf Hitler. Däremot är jag intresserad av andra världskriget, dock har det intresset nu helt falnat undan. Nu är jag intresserad av kinesiskt försvar, sa Valtersson till Expressen då.

Partiledningen har framför synpunkter på SDU:s idéprogram som man anser sakna viktiga ideologiska delar, enligt uppgift till Expressen. Bland annat anser partiledningen att det inte finns tillräckligt innehåll om demokrati och socialkonservatism.

En person aktiv i Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt uppmärksammades av Expo för att på sin blogg ha uttryckt sig antisemitiskt. Det rör sig om blogginlägg publicerade för ett antal år sedan.

Fredrik Hagberg, är nyvald talesperson för högerextrema aktivistgrupperingen Nordisk Ungdom och är samtidigt stödmedlem i SD sedan några år tillbaka.

'' Jag har varit medlem i Sverigedemokraterna några år. Jag är inte jätteförvånad, utan mer förvånad att det inte har hänt tidigare. Det är väl ganska väntat med tanke på den senaste tidens uteslutningar, säger Hagberg.

En person tidigare aktiv i SD:S Stockholmsdistrikt. Tidningen Expo har rapporterat om personens tidigare koppling till en nazistisk organisation. Enligt Expo sa han också ha visat intresse för rasbiologi.

Enligt Expo ska personen som tidigare varit aktiv i SD:s Stockholmsdistrikt även har gillat olämpliga texter i en blogg. Han har också gillat material från nynazistiska Facebooksidor, enligt Expo.

Personärende öppnades, enligt uppgifter, efter Expos rapportering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.