Forskare har hittat klara samband mellan så kallade nättroll och egenskaper som machiavellism, narcissism och psykopati.
Forskare har hittat klara samband mellan så kallade nättroll och egenskaper som machiavellism, narcissism och psykopati.

Bevisat: Nättroll är hemska människor

Publicerad

Forskare har hittat klara samband mellan så kallade nättroll och egenskaper som machiavellism, narcissism och psykopati.

Dessutom har man sett en koppling mellan personlighetsdragen och den totala tid som en person tillbringar, per dag, med att kommentera på internet.

Fenomenet med så kallade nättroll, det vill säga människor som ofta i skydd av anonymitet skriver hatiska och kränkande kommentarer på internet och då ofta i avsikt att reta upp andra, har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. De uppmärksammades bland annat när flera kända kvinnor gick ut i SVT:s "Uppdrag granskning" och läste upp några av de brev och kommentarer som de har fått ta emot.

Det förekommer även forskning på fenomenet . Forskaren Erin Buckels och två av henens kolleger vid universitet i Manitoba, Kanada, har undersökt personligheter hos nättroll.

Forskarnas tanke var att undersöka om människor som sysslar med att skriva hatiska kommentarer på internet kännetecknas av personlighetsdrag som ligger i den så kallade "mörka triaden", det vill säga machiavellism (vilja att manipulera och lura andra), narcissism (egoism och självbesatthet), psykopati (brist på ånger och empati), och sadism (nöje i andras lidande).

Resultat går inte att förbise, skriver amerikanska tidningen Slate. Studien visar att det fanns korrelationer, i vissa fall betydande, mellan de ovan nämnda egenskaperna och nättroll.

Flera studier genomfördes

Dessutom såg forskarna en koppling mellan personlighetsdragen (förutom narcissism) och den totala tid som en person tillbringar, per dag, med att kommentera på internet.

I studien identifierade man nättrollen på flera olika sätt. Man lät deltagarna i undersökningen svara på vad de tycker mest om att göra när man surfar på sajter med kommentarfunktion. I undersökningen fanns fem alternativ: "debatterar frågor som är viktiga för mig", "chatta med andra", "skaffa nya vänner, "trolla andra" och "annat".

Deltagarna fick också svara på frågor speciellt anpassade för att fastställa diagnoser som machiavellism, narcissism och psykopati.

Bara 5,6 procent i undersökningen medgav att de var "nättroll", vilket bekräftar bilden av att de är få av det totala antalet internetanvändarna.

Forskarna genomförde flera studier, med hjälp av prover från Amazons ”Mechanical Turk” och med hjälp av studenter, för att försöka förstå varför "trolling" verkar locka den här typen av personlighet. De konstruerade även ett eget undersökningsinstrument som innehåller påståenden som "Ju vackrare en sak är, desto mer tillfredställande är det att fördärva den" och "jag tycker om att skriva hatiskt till folk i forum eller i kommentarer på webbplatser".

"Internet är deras lekplats!

En del av testdeltagarna svarade att de håller med om påståendena, vilket enligt studien kan kopplas till sadism, psykopati och machiavellism. Sammantaget fann forskarna att förhållandet mellan sadism och nättroll var starkast.

"Både troll och sadister känner sadistisk glädje när andra lider", skriver forskarna i sin rapport.

"Sadister vill bara ha kul ... och internet är deras lekplats".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag