Fenomenet med så kallade nättroll, det vill säga människor som ofta i skydd av anonymitet skriver hatiska och kränkande kommentarer på internet och då ofta i avsikt att reta upp andra, har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. De uppmärksammades bland annat när flera kända kvinnor gick ut i SVT:s "Uppdrag granskning" och läste upp några av de brev och kommentarer som de har fått ta emot.
Det förekommer även forskning på fenomenet . Forskaren Erin Buckels och två av henens kolleger vid universitet i Manitoba, Kanada, har undersökt personligheter hos nättroll.
Forskarnas tanke var att undersöka om människor som sysslar med att skriva hatiska kommentarer på internet kännetecknas av personlighetsdrag som ligger i den så kallade "mörka triaden", det vill säga machiavellism (vilja att manipulera och lura andra), narcissism (egoism och självbesatthet), psykopati (brist på ånger och empati), och sadism (nöje i andras lidande).
Resultat går inte att förbise, skriver amerikanska tidningen Slate. Studien visar att det fanns korrelationer, i vissa fall betydande, mellan de ovan nämnda egenskaperna och nättroll.
Flera studier genomfördes
Dessutom såg forskarna en koppling mellan personlighetsdragen (förutom narcissism) och den totala tid som en person tillbringar, per dag, med att kommentera på internet.
I studien identifierade man nättrollen på flera olika sätt. Man lät deltagarna i undersökningen svara på vad de tycker mest om att göra när man surfar på sajter med kommentarfunktion. I undersökningen fanns fem alternativ: "debatterar frågor som är viktiga för mig", "chatta med andra", "skaffa nya vänner, "trolla andra" och "annat".
Deltagarna fick också svara på frågor speciellt anpassade för att fastställa diagnoser som machiavellism, narcissism och psykopati.
Bara 5,6 procent i undersökningen medgav att de var "nättroll", vilket bekräftar bilden av att de är få av det totala antalet internetanvändarna.
Forskarna genomförde flera studier, med hjälp av prover från Amazons ”Mechanical Turk” och med hjälp av studenter, för att försöka förstå varför "trolling" verkar locka den här typen av personlighet. De konstruerade även ett eget undersökningsinstrument som innehåller påståenden som "Ju vackrare en sak är, desto mer tillfredställande är det att fördärva den" och "jag tycker om att skriva hatiskt till folk i forum eller i kommentarer på webbplatser".
"Internet är deras lekplats!
En del av testdeltagarna svarade att de håller med om påståendena, vilket enligt studien kan kopplas till sadism, psykopati och machiavellism. Sammantaget fann forskarna att förhållandet mellan sadism och nättroll var starkast.
"Både troll och sadister känner sadistisk glädje när andra lider", skriver forskarna i sin rapport.
"Sadister vill bara ha kul ... och internet är deras lekplats".