Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bevisat: Facebook
gör dig beroende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Suzanne Plunkett

Facebook och Twitter är mer beroendeframkallande än både alkohol och tobak.

Åtminstone om man ska tro forskaren vid universitet i Chicago.

- Facebook är framför allt väldigt belönande, säger den svenska psykologen Jakob Jonsson, till tidningen Metro.

Nej det är varken tobak, spel eller alkohol som är mest beroendeframkallande. Forskare vid universitetet i Chicago har gjort en undersökning som visar att det i stället är sociala medier som Twitter och Facebook som är svårast att motstå. 205 personer mellan 18 och 85 år ingår i studien, enligt Metro, som refererar till brittiska Guardian.

Sju gånger per dag under en hel vecka fick deltagarna berätta vad de längtar allra mest efter och vad som är svårast att motstå.

"Olika funktioner"

Och allra värst var suget efter sociala medier samt jobb. Däremot var det enklare att avstå från tobak, alkohol, sex och shopping.

- Facebook är framför allt väldigt belönande och lättillgängligt. Facebook fyller säkert olika funktioner för olika personer – det kan till exempel vara ett sätt att ha sociala kontakter eller att visa upp sig, säger Jakob Jonsson, som är psykolog och arbetar med beroendefrågor på Spelinstitutet till Metro.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.