"Bevis på bristande professionalitet"

Inga-Britt Ahlenius var medlem av den granskningskommission som i slutet av 90-talet granskade utredningen av mordet. "Först säger hon två gärningsmän till Rimborn, sedan ändrar hon sin version flera gånger. Det stämmer inte", säger hon om Lisbet Palmes vittnesmål.
Foto: Cornelia Nordström
Polisen Åke Rimborn var den första polisen som pratade med Lisbet Palme. Han är övertygad om att Lisbet Palmes första uppgifter var att det finns två gärningsmän.
Foto: EXPRESSEN
Olof och Lisbet Palme 1985.
Foto: Sven-Erik Sjöberg

Polisen Åke Rimborn var den första polisen som pratade med Lisbet Palme. Han är övertygad om att Lisbet Palmes första uppgifter var att det finns två gärningsmän.

Inga-Britt Ahlenius, tidigare ledamot av granskningskommissionen, ser det som ytterligare ett tecken på Palmeutredningens brister.

– Det är ytterligare ett bevis på bristande professionalitet i polisarbetet. Tyvärr är det så, säger hon om att hans uppgifter inte tagits tillvara.

Efter 30 års tystnad har polisen Åke Rimborn nu berättat sin historia om vad som hände natten då Olof Palme mördades. Han skrev det rikslarm som pekade ut två gärningsmän, ett rikslarm som byggde på Lisbet Palmes första uppgifter.

Men hans dokumentation från natten fanns inte med i förundersökningsprotokollet vid rättegången mot Olof Palme. Inga-Britt Ahlenius, medlem av den granskningskommission som i slutet av 90-talet granskade utredningen av mordet på Olof Palme, menar att det är symptomatiskt för Palmeutredningen.

– Det är ytterligare ett bevis på bristande professionalitet i polisarbetet. Tyvärr är det så, säger den tidigare chefen för FN:s interna revision.

På vilket sätt?

– Att samtalen med Lisbet Palme inte skrevs ner omedelbart och inte har följts upp eller tagits upp i utredningen. Och att de första samtalen här inte fanns med i rättegången mot Christer Pettersson.

Lisbets vittnesmål "saknar värde"

Lisbet Palmes vittnesmål var avgörande vid rättegången mot Christer Pettersson. Och vittnesmålet har fått kritik, vilket bland annat låg bakom den friande domen i hovrätten. Något som Ahlenius stämmer in i.

– Först säger hon två gärningsmän till Rimborn, sedan ändrar hon sin version flera gånger. Det stämmer inte, säger hon och fortsätter:

– Med all respekt för hennes person och hennes svåra situation, så har hennes vittnesmål inget värde och det har hovrätten sagt. Ska man komma vidare måste man ha det klart för sig.

"Oerhört korkat"

Inga-Britt Ahlenius har tidigare krävt att Sverige skulle kartlägga den så kallade Stay behind-rörelsen, en hemlig svensk motståndsrörelse, som skulle kunna ligga bakom mordet på Olof Palme. Hon är övertygad om det inte är Christer Pettersson, men att Socialdemokraterna gärna vill att det ska vara så.

– Man är väldigt nöjd med Christer Pettersson. Han är en "bekväm" mördare. Det har hela tiden funnits en fruktan för att det ska vara något annat, en mer allvarlig konspiration.

Stefan Löfven sa under söndagen att han tror att Christer Pettersson är mördaren. Inga-Britt Ahlenius håller med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som menar att Stefan Löfvens uttalande var principiellt fel och att landets statsminister ska respektera en friande dom.

– Det är oerhört korkat och med det menar jag att det är obetänksamt och direkt olämpligt, säger Inga-Britt Ahlenius om Löfvens uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.