Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beväpnade talibaner har stormat skola

Minst sex terrorister attackerade skolan i pakistanska Peshawar på tisdagsmorgonen. 
Elever och lärare tvingades fly i panik för att undkomma våldet.  Foto: Khuram Parvez
Omkring 500 personer befann sig i Army Public School då attacken inleddes. Eleverna är mellan 10 och 18 år. Foto: Mohammad Sajjad
Terrorgruppen Tehrik-i-taliban Pakistan (TTP) ligger bakom attacken. Enligt TTP-talesmannen Muhammad Khorasani rörde det sig om både prickskyttar och självmordsbombare. Foto: Khuram Parvez
Premiärminister Nawaz Sharif kallar attentatet "en nationell tragedi". Foto: Mohammad Sajjad
Pakistanska armén kallades till platsen.  Foto: Bilawal Arbab / Epa / Tt
Över 100 människor miste livet i attacken, de flesta var barn.  Foto: Umar Qayyum
Den omfattande militäroffensiven i klanområdena i Norra Waziristan inleddes i juni. Över 1 600 personer har hittills dödats under offensiven, enligt AFP. Foto: Khuram Parvez
Anhöriga sörjer en lärare som omkom i attacken mot skolan. Foto: Mohammad Sajjad
Många vill hjälpa till. En blodbank tvingas tacka ner till fler personer som vill skänka sitt blod till de drabbade. Foto: B.K. Bangash
1 / 11

En skoningslös tragedi inträffade när beväpnade talibaner på tisdagen stormade en skola i nordvästra Pakistan.

Hundratals elever och lärare togs som gisslan, och enligt pakistanska myndigheter har över 130 personer dödats – varav minst 84 är barn.

– Terroristerna som gick in på skolan bar militäruniformer, säger den regionale chefsministern Pervez Khattak till Dawn.com.

Enligt militären är attacken över efter att nio gärningsmän dödats. Militären ska senare ha utfört flygattacker mot klanområden.

Polisens talesperson, Javed Khan, säger till AP att de beväpnade männen gick in i skolan i Peshawar på tisdagsmorgonen.

Den pakistanska militären tog sig till platsen och rapporterade till flera medier att talibaner tagit hundratals elever och lärare som gisslan på en skola i Peshawar. Cirka 500 personer beräknades befinna sig på skolan.

En Reuters-journalist på plats uppger att häftig skottlossning hördes inifrån skolan när soldater omringade den. Helikoptrar flög ovanför skolan och ambulanser körde i skytteltrafik.

Dödstalet steg

Det är oklart hur många terrorister som intagit byggnaden. Inledningsvis rapporterades det om fem till sex, men senare uppgav Dawn.com att det kan röra sig om åtta till tio.

Enligt säkerhetskällor till tidningen ska några ha lyckats fly genom att klippa upp taggtråd runt skolans område.

Vid klockan 13 twittrade generalmajoren Asim Bajwal att den sjätte terroristen hade dödats.

 

 

Attacken är över

Då hade operationen pågått i omkring sju timmar. Enligt Asim Bajwal har genomsökningsarbetet fördröjts av utplacerade sprängmedel i byggnaderna.

En stund senare uppgav nyhetsbyrån AFP att operationen avslutats sedan den sjätte gärningsmannen dödats – minst en i ett självmordsdåd. Enligt senare uppgifter från TT har totalt nio gärningsmän dödats.

Vid gisslandramats inledning rapporterades det om två till tre dödade elever, men sedan dess har dödsiffran uppgraderats snabbt.

Pakistanska myndigheter uppger för AFP att minst 130 personer dött i attacken – de flesta troligtvis elever. En poliskälla varnade tidigare för att dödstalet kunde komma att stiga eftersom "en stor explosion" inträffat på skolan.

Hade skjutits flera gånger

En lärare uppgav för Reuters att vissa elever hade prov när attacken inleddes.

Brittiska Daily Mail rapporterar om vittnesuppgifter från fysikläraren Mudassar Abbas. Enligt läraren firade ett antal studenter när attacken började.

– Jag såg sex eller sju personer som gick från klassrum till klassrum och sköt mot barnen.

En elev berättar vidare att militärpersonal gick in för att rädda dem under ett uppehåll i skottlossningen:

– När vi var på väg ut från klassrummet såg vi våra döda vänners kroppar ligga i korridorerna. De blödde. Några hade skjutits tre gånger, några fyra gånger, rapporterar Daily Mail.

Skolan drivs av militären. Eleverna är mellan 10 och 18 år. Det är både barn till militär personal och civila. Många av lärarna är kvinnor som är gifta med militärer.

Premiärminister Nawaz Sharif har uttalat sig under dagen, uppger flera medier:

– Jag har beslutat att åka till Peshawar och jag kommer att övervaka operationen själv, sade han i ett kort uttalande inför resan.

– Det här är mina barn och det är min förlust.

Nawaz Sharif har utlyst tre dagars landssorg i Pakistan efter dådet. Även president Mamnoon Hussain har uttalat sig och fördömde attacken kraftigt.

Tar på sig attacken

Efter attacken agerade den pakistanska militären. Enligt ett inlägg på Twitter, av generalmajor Asim Bajwal, har Pakistans militär agerat mot det klankontrollerade området Khyber som ligger väster om Peshawar. Efter underrättelseinformation ska man ha genomfört flera räder, bland annat tio flyganfall.

Detta efter att terrorgruppen Tehrik-i-taliban Pakistan (TTP) tidigare hade tagit på sig den brutala attacken. TTP-talesmannen Muhammad Khorasani uppger för Reuters att det är en "hämndattack för arméoffensiven i Norra Waziristan".

Khorasani säger till AFP att angriparna är sex till antalet. Enligt honom rör det sig om både prickskyttar och självmordsbombare.

– De har order om att skjuta äldre studenter men inte barn, säger han till AFP.

Området Peshawar i nordvästra Pakistan har tidigare varit utsatt för flera attacker. Talibanerna i Pakistan kämpar för att störta regeringen i landet och vill upprätta en sträng islamisk stat, enligt Reuters.

De har utlovat att intensifiera attackerna mot pakistanska mål som svar på en omfattande militäroffensiv mot klanområden i Norra Waziristan. Över 1 600 personer har dödats under offensiven som inleddes i juni, enligt AFP.