Beväpnade män löpte amok vid skola

Publicerad

Polisen ryckte vid lunchtid ut till Alviksskolan i Bromma efter att två beväpnade män löpte amok och jagade flera personer.

En person träffades av ett slag från en påk - men räddades av sin ryggsäck.

Männen misstänks för hets mot folkgrupp och försök till grov misshandel.

Båda männen greps men släpptes senare under eftermiddagen.

Larmet kom klockan 12.36 sedan två män, beväpnade med en påk och elpistol rörde sig på Alviksskolans skolgård på Tranebergsvägen i Bromma.

Männen, som enligt polisen är 17 år och en man i 50-årsåldern, ska ha attackerat en person med påken - men slaget ska ha träffat ryggsäcken som offret hade på sig.

– De har jagat flera personer enligt vittnen, säger Eva Nilsson, polisens länskommunikationscentral.

Därefter försvann de in i en närliggande byggnad.

Båda männen greps misstänkta för hets mot folkgrupp och försök till grov misshandel men släpptes senare under eftermiddagen, dock med misstankarna fortsatt hängande över sig enligt polisen.

– Han yttrade någonting om att målsägaren skulle åka hem, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Polisen vill inte kommentera motivet till attacken.

Ingen yxa

Tidigare uppgifter gjorde gällande att männen var beväpnade med en yxa, vilket inte stämmer, enligt Mats Eriksson på Västerortspolisen.

– Det var någon typ av klubba som ser ut som en yxa, säger han till Expressen.

Rektorn: Elever provocerade boende

Rektorn på Alviksskolan, Anna Eriksson, uppger att det rör sig om några elever som har begett sig utanför skolområdet och provocerat boende i närheten. Några av de boende ska sedan ha beväpnat sig och jagat fyra elever.

– De jagade eleverna upp på skolgården där vuxna tog hand om och skyddade dem, säger Anna Eriksson.

Några vittnen som Expressen har talat med säger att pojkarna inte provocerade männen. Andra vittnen säger att det uppstod ordväxling och att 17-åringen och den äldre mannen skrek rasistiska okvädesord mot pojkarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag