Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beväpnad man gripen vid svenska konsulatet

"Flera dödshot".
Bild från protesterna utanför det svenska konsulatet i Istanbul tidigare i veckan.
Foto: Onur Dogman/SOPA Images/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN

En beväpnad man greps utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul på onsdagen, skriver Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström på Twitter.

Mannen uppges ha haft en pistol på sig vid tillfället – dock utan ammunition.

”Utrikesdepartementet har informerats om att en person omhändertagits i närheten av generalkonsulatet i Istanbul, skriver UD i en kommentar till Expressen.

Det var vid lunchtid på onsdagen som mannen anlände till platsen där han skanderade slagord, kastade svenska flaggan på marken och avlossade en oladdad pistol innan han greps, rapporterar turkiska Sabah

Strax innan han greps ska han ha sänt live på Instagram, enligt SR:s korrespondent. 

UD bekräftar en person omhändertagits – och skriver i en kommentar till Expressen att samarbetet med turkisk polis fungerar väl.

”Utrikesdepartementet kommenterar inte närmare hotbilden mot våra ambassader eller vilka säkerhets- och beredskapsåtgärder som vidtas, eftersom detta kan motverka åtgärdernas syfte”.

Stora protester 

Högerextrema Rasmus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm har lett till stora protester – inte minst i Turkiet. På söndagen samlades en stor folkmassa utanför både svenska konsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara. 

En person med koppling till det svenska konsulatet har via sina sociala medier beskrivit situationen, vilket Expressen berättat om tidigare. Bland annat ska en person ha försökt ta sig in genom grinden till konsulatet – och de anställda ha mottagit mordhot. 

Fortsatta demonstrationer förväntas utanför ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul, skriver konsulatet på sin hemsida. Besökare uppmanas vara vaksamma vid in- och utpassering och följa anvisningar från polis och säkerhetspersonal på plats. 

https://twitter.com/ekmathia/status/1618202354855346178

Varnar efter Turkiets ilska: ”Kan få långtgående konsekvenser”

Turkietkännaren Aras Lindh förklarar reaktionerna efter koranbränningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.