Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bevakningen av oss journalister är för svag

Radiohuset i Stockholm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
TV-huset på Gärdet i Stockholm. Foto: Alex Ljungdahl

Karin Olsson om den bristande mediebevakningen.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Nog för att det surras om medier nära nog överallt. Men den kvalificerade mediebevakningen är desto mer sällsynt. 

Det finns många roligare saker att göra än att svara på kritiska frågor i P1:s ”Medierna”, som produktionsbolaget Tredje statsmakten ligger bakom. Ändå missar jag sällan ett tillfälle att berömma programmet. För det känns på allvar. Och det är (oftast) drivet av journalister med intressanta vinklar och en ansvarsutkrävande stil.

Så, tack för det Sveriges Radio! Det är viktigt att mediebranschen granskas på regelbunden basis, precis som vi granskar andra makthavare.

Jag hörde på sensommaren avgående medieminister Alice Bah Kuhnke tala hos Fredrika Bremer-förbundet om devisen ”magen, lagen och löpet”. När hon fattade beslut tänkte hon först på om det kändes bra i magen, sedan om det följde lagen och till sist vad det skulle stå på löpet, alltså hur omvärlden skulle uppfatta saken. Det är en ganska bra beskrivning av hur också en ansvarig utgivare kan resonera vid kniviga publiceringsärenden. Vad ska jag säga om ”Medierna” ringer? Vet man inte det eller inser hur illa det låter, ja, då är det bättre att avstå.

Tyvärr inger inte resten av mediebevakningen samma respekt.

 

Mängden bevakning har till att börja med minskat sedan Bonnier, som redan ägde branschtidningen Resumé, köpte även Dagens Media och Medievärlden i somras. Resumé satsar i dag mer på bevakning av reklam- och PR-branschen. Dagens Media riktar i sin tur in sig på att vara till nytta för alla som köper marknadskommunikation. En typisk rubrik är: ”Bryt fixeringen vid räckvidd”.

Medievärlden kämpar på, men det är med små resurser. Det är helt enkelt inte så lönsamt att skriva om medier. Även facktidningen Journalisten har det tufft och svångremmen är åtdragen.

Men finns det då inte en massa bra poddar som får oss mediechefer att svettas, alternativt lära oss och publiken något nytt? Nja, de flesta går på sparlåga. Branschorganisationen Utgivarna startade visserligen nyligen, i samarbete med Medievärlden, Utgivarpodden. Den verkar dock vara mer av det resonerande än granskande slaget.

Jan Helin, programdirektör på SVT, programleder ”Fönster mot medievärlden” i SVT. Foto: SVT

 

SVT har med Jan Helins relativt nylanserade ”Fönster mot medievärlden” gjort en viss uppryckning. Programmet, som bara finns i Play och som podcast, tar upp de stora trenderna och för samtal med tunga profiler. Helin lyckas ha en nyfiken ton med internationella utblickar, som tidigare saknats i det svenska utbudet. Men det är likafullt ett mysterium att SVT inte också hyser ett granskande program. Det räcker inte med ett nedslag i ”Kulturnyheterna” eller en debatt då och då i ”Aktuellt”.

Med tanke på den vikande lönsamheten för privata och fackägda medier som ägnar sig åt dessa frågor har public service ett särskilt ansvar. I en tid som är så medialiserad och invaderad av "alternativa" budskap borde det också vara självklart för SVT att trappa upp sin initierade bevakning.

Precis som kommunpolitiker som saknar en ettrig lokaltidning till slut slappnar av och tappar moralen, riskerar vi som är chefer på medierna också att göra det. De eviga twitterdreven och Facebook-pladdret med sin impulsiva mediekritik räcker helt enkelt inte.

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare på Expressen. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson "Mediekollen".

 

Hänt i veckan

DAWIT ISAAK. Annika Söder, kabinettssekreterare vid UD, sa i "Aktuellt" att man har "väldigt stor anledning" att tro att den i Eritrea fängslade svenske journalisten Dawit Isaak lever.

FREDRIK VIRTANEN. Den tidigare Aftonbladet-profilen skrev sin första text efter metoo på Expressens kultursida och han skrädde inte orden.

SARA SKYTTEDAL. KD-politikern förlorade upphovsrättsstriden mot DN om Facebook-bilderna från Israel och hon blir skyldig en halv miljon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!