Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bettan skjutsar pensionärer på cykel

Projektet "Cykling utan ålder" har kommit i gång Stockholm. Foto: Privat
Tack vare Bettan Eriksson Gross, 54, kan pensionärer på ålderdomshem återigen känna vid i håret. Foto: Privat
Tack vare cyklarna, som går på el, kan pensionärerna ta sig längre än vad de kan i rullstol samtidigt som det går snabbare. Foto: Privat

Med hjälp av cykeltaxi ska pensionärer i Stockholm få känna vinden i håret och ta sig runt i staden.

– Pensionärerna som fått åka har varit helt överlyckliga. De säger att cykelturen varit bättre än de någonsin kunnat tänka sig. Jag blir nästan gråtfärdig när jag ser dem, säger initiativtagaren Bettan Eriksson Gross.

Projektet "Cykling utan ålder" har kommit i gång Stockholm. Tack vare Bettan Eriksson Gross, 54, kan pensionärer på ålderdomshem återigen känna vid i håret. När Bettan i vintras befann sig i Köpenhamn fick hon nys om projektet och bestämde sig för att ta det till Stockholm, där hon själv bor.

– Det var en man i Köpenhamn, Ole Kassow, som drog i gång projektet efter att ha cyklat förbi en äldre man på en bänk, berättar Bettan.

Än så länge ligger projektet i startgroparna i Stockholm, men för en vecka sedan fick Bettan låna en cykel där två personer får plats i en sofflik del framför den som trampar. Sedan dess har hon tillsammans med Marika Hillblom och Jens Fagerberg, som också arbetar ideellt, kört ett tiotal turer. Framför henne har det suttit lyckliga pensionärer.

– Pensionärerna som fått åka har varit helt överlyckliga. De säger att cykelturen varit bättre än de någonsin kunnat tänka sig. Jag blir nästan gråtfärdig när jag ser dem, säger Bettan.

"Betyder mycket"

Tack vare cyklarna, som går på el, kan pensionärerna ta sig längre än vad de kan i rullstol samtidigt som det går snabbare.

– De får känna lite vind i ansiktet och håret, vilket nog betyder mycket, säger Bettan Eriksson Gross.

Cykeln som de har fått låna går på el, vilket gör det enkelt att köra långt och i uppförsbackar. Tack vare att man kan sitta två och två i "cykeltaxin" kan pensionärerna föra samtal samtidigt som de får frisk luft.

Till våren hoppas Bettan att de ska kunna lanserar ordentligt.

– Vi kommer att avsluta testperioden vi har kört och utvärdera allt.

Hoppas få stöd av kommunen

I dagsläget är det ålderdomshem på Södermalm i Stockholm som blivit erbjudna cykelturerna, men förhoppningen är att det ska sprida sig.

– Anledningen till att det startat på Söder är att jag vi som cyklar bor här.

I de städer och länder där projektet finns går det runt tack vare frivilliga cyklare, men ekonomiskt stöd för cyklar, service och det bokningssystem som finns för cykelturerna kräver hjälp av kommunen.

– Det är mycket administration och snårigt att få till något sådant, men vi ska jobba med det nu i vinter när det är för kallt och halt för att cykla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!