Projektet "Cykling utan ålder" har kommit i gång Stockholm. Foto: PrivatProjektet "Cykling utan ålder" har kommit i gång Stockholm. Foto: Privat
Projektet "Cykling utan ålder" har kommit i gång Stockholm. Foto: Privat
Tack vare Bettan Eriksson Gross, 54, kan pensionärer på ålderdomshem återigen känna vid i håret. Foto: PrivatTack vare Bettan Eriksson Gross, 54, kan pensionärer på ålderdomshem återigen känna vid i håret. Foto: Privat
Tack vare Bettan Eriksson Gross, 54, kan pensionärer på ålderdomshem återigen känna vid i håret.  Foto: Privat
Tack vare cyklarna, som går på el, kan pensionärerna ta sig längre än vad de kan i rullstol samtidigt som det går snabbare. Foto: PrivatTack vare cyklarna, som går på el, kan pensionärerna ta sig längre än vad de kan i rullstol samtidigt som det går snabbare. Foto: Privat
Tack vare cyklarna, som går på el, kan pensionärerna ta sig längre än vad de kan i rullstol samtidigt som det går snabbare.  Foto: Privat

Bettan skjutsar pensionärer på cykel

Publicerad

Med hjälp av cykeltaxi ska pensionärer i Stockholm få känna vinden i håret och ta sig runt i staden.

– Pensionärerna som fått åka har varit helt överlyckliga. De säger att cykelturen varit bättre än de någonsin kunnat tänka sig. Jag blir nästan gråtfärdig när jag ser dem, säger initiativtagaren Bettan Eriksson Gross.

Projektet "Cykling utan ålder" har kommit i gång Stockholm. Tack vare Bettan Eriksson Gross, 54, kan pensionärer på ålderdomshem återigen känna vid i håret. När Bettan i vintras befann sig i Köpenhamn fick hon nys om projektet och bestämde sig för att ta det till Stockholm, där hon själv bor.

– Det var en man i Köpenhamn, Ole Kassow, som drog i gång projektet efter att ha cyklat förbi en äldre man på en bänk, berättar Bettan.

Än så länge ligger projektet i startgroparna i Stockholm, men för en vecka sedan fick Bettan låna en cykel där två personer får plats i en sofflik del framför den som trampar. Sedan dess har hon tillsammans med Marika Hillblom och Jens Fagerberg, som också arbetar ideellt, kört ett tiotal turer. Framför henne har det suttit lyckliga pensionärer.

– Pensionärerna som fått åka har varit helt överlyckliga. De säger att cykelturen varit bättre än de någonsin kunnat tänka sig. Jag blir nästan gråtfärdig när jag ser dem, säger Bettan.

"Betyder mycket"

Tack vare cyklarna, som går på el, kan pensionärerna ta sig längre än vad de kan i rullstol samtidigt som det går snabbare.

– De får känna lite vind i ansiktet och håret, vilket nog betyder mycket, säger Bettan Eriksson Gross.

Cykeln som de har fått låna går på el, vilket gör det enkelt att köra långt och i uppförsbackar. Tack vare att man kan sitta två och två i "cykeltaxin" kan pensionärerna föra samtal samtidigt som de får frisk luft.

Till våren hoppas Bettan att de ska kunna lanserar ordentligt.

– Vi kommer att avsluta testperioden vi har kört och utvärdera allt.

Hoppas få stöd av kommunen

I dagsläget är det ålderdomshem på Södermalm i Stockholm som blivit erbjudna cykelturerna, men förhoppningen är att det ska sprida sig.

– Anledningen till att det startat på Söder är att jag vi som cyklar bor här.

I de städer och länder där projektet finns går det runt tack vare frivilliga cyklare, men ekonomiskt stöd för cyklar, service och det bokningssystem som finns för cykelturerna kräver hjälp av kommunen.

– Det är mycket administration och snårigt att få till något sådant, men vi ska jobba med det nu i vinter när det är för kallt och halt för att cykla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag