Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beto O'Rourke hoppar av presidentkampanjen

Texasdemokraten Beto O'Rourke ger upp sina försök att bli Demokraternas presidentkandidat i valet nästa år.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

Demokratiske politikern Beto O'Rourke kastar in handduken i kampen om att nå presidentposten i USA 2020, rapporterar New York Times, NYT.  

Detta på grund av ekonomiska skäl. 

Han har tidigare lyfts fram som en av favoriterna till att utmana om presidentposten och har sagt att han ska ”ta fighten till Trump”. 

Beto O'Rourke har tillhört de demokratiska favoritkandidaterna till att utmana sittande president Donald Trump om makten i valet 2020. 

Nu drar han sig ur kampen, rapporterar New York Times. 

Den tidigare kongressledamoten från delstaten Texas har haft en kampanj som varit under kraftig ekonomisk press. 

Istället för att skära ner på antalet anställda och dra ner på kampanjreklam väljer han i stället att dra sig tillbaka, rapporterar NYT.  

Sedan massakern i O'Rourkes hemstad, El Paso, i somras har har valt att fokusera om sin kampanj på vapenkontroll. Han har krävt en statlig vapenlag som tvingar innehavare av automatvapen att lämna in dessa till regeringen. 

Han har sagt att han tänker ”ta fighten till Trump”. 

Donald Trump: ”Patetisk”

Donald Trump kommenterade på Twitter beskedet om att O'Rourke drar sig ur. 

– Åh nej, Beto har precis dragit sig ur racet för att bli president trots att han sa att han var ”född för det”. Jag skulle inte tro det, skriver Donald Trump. 

Senare under fredagen, lokal tid, passade Trump på att kommentera avhoppet ytterligare under ett tal i Mississippi. 

– Stackars idiot. Han kommer från Texas men gillar inte religion, gillar inte olja och har inga vapen. Det är ingen bra kombination om man kommer från Texas, sa presidenten om Beto  O'Rourkes avhopp.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1190385966621569024

Det är en betydligt mer aggressiv vapenpolitik än vad hans medkandidater driver och han har även attackerat partikamrater, som New Yorks senator Chuck Schumer, som han menar har åstadkommit ”absolut inget” vad gäller vapenkontroll.   

Beto O'Rourke skulle meddela avgången under fredagskvällen, lokal östkusttid, men NYT fick innan dess tillgång till ett utkast till ett mejl i vilket han skulle meddela sin avgång. 

I utkastet skriver O'Rourke att han är stolt över att ha kampanjat kring frågor om vapenkontroll och klimat – men att kampanjen saknar de nödvändiga medlen för att kunna drivas framgångsrikt, rapporterar NYT. 

– Mitt åtagande till landet kommer inte bli som kandidat eller nominerad, säger han i utkastet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.