Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Besvikelsen: ”Varför ska Sydafrika straffas?”

Torbjörn Selander rapporterar från hamnen i Kalk Bay i Sydafrika
James Mologenis affärer blir lidande, utlänningarna brukar vara bra kunder.
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER
Här har man hittat flera av de tidigare mutationerna. Även den senaste varianten – Omikron – upptäcktes av labbet i Sydafrika.
Foto: Torbjörn Selander
På labbet i Durban jobbar forskarna febrilt för att sekvensera varianter.
Foto: Torbjörn Selander

KALK BAY, KAPSTADEN. Sydafrika är besviket på omvärldens reaktioner efter att man upptäckt och larmat om omikronvarianten.

– Detta är diskriminerande mot oss och ett mycket orättvist straff, sa president Cyril Ramaphosa i går.

Än har den nya varianten inte givit allvarliga följdverkningar eller fler döda.

Venicia Nhubunga känner en oro för den nya varianten: 

– Jag planerar att resa utomlands så med hela den nya varianten på gång, tänk om det begränsar mig? Det begränsar mig redan nu. Så jag är definitivt rädd.

Nära Godahoppsudden - i Kalk Bays hamn leker sälarna som vanligt. En sommardag som denna brukar kajen vara full av åskådande utländska turister, men nu är det nästan tomt. Sälen hoppar plötsligt upp och skrämmer de få besökarna. En bit bort står James Mologeni från Malawi med en hel vägg full av sina färggranna tavlor. Utlänningarna brukar vara bra kunder, nu ligger affärerna nästan nere. När omvärlden låste ute Sydafrika försvann plötsligt en turistinkomst för landet på 225 miljoner sydafrikanska rand per dag, eller 135 miljoner kronor. 

James skakar på huvudet och rättar till en tavla.

– Det är tufft eftersom vi redan kommer från tuffa tider. 2021 hoppades vi att vi skulle få fler turister från USA, Storbritannien och de andra länderna, särskilt Europa, men nu har vi inget hopp på grund av den nya varianten.

 James berättar att han har svårt att betala hyran nu.

– Vi trodde att det skulle ta slut eftersom folk är vaccinerade, men vi är på rödlistan vilket är så dåligt för oss.

James Mologeni.
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER

Han tycker att det är ett straff att västvärlden har stängt av Sydafrika.

 – De ska tänka på oss eftersom ekonomin är så nere eftersom vi inte har utländsk valuta. Speciellt Kapstaden, vi förlitar oss mycket på turism eftersom de flesta människor som kommer för Kapstaden eftersom vi har det vackra havet här och vackra berg och vackra parker. 

Kurvan till vänster visar att omikron sprider sig mycket fortare, den till höger att inläggningar på sjukhus följer de tidigare varianterna.
Foto: TORBJÖRN SELANDER (4912)

Under tisdagen fann man 4 373 nya smittade i Sydafrika, 3 143 av dem var i Gautengprovinsen, som här är epicenter för omikronvarianten. Nya siffror visar att inläggningar på sjukhus än så länge går i samma takt som tidigare varianter, även om smittspridningen med omikron är större. Ett ytterligare perspektiv är att Storbritannien i tisdags, utan någon större spridning hade 39 713 nya covidfall. Sydafrika har 60 miljoner invånare och 4 373 nya smittade, Storbritannien har 67 miljoner och 39 713 nya smittade. 

Hilde Ibsen.
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER

Norska Hilde Ibsen är docent på universitet i Karlstad, hon strövar längs kajkanten, vill gärna köpa något hantverk och äta lunch på en av de fantastiska fiskrestaurangerna.

Vad har du sett av det här när den nya varianten kommit upp?

– Det som blev illa var ju det här kaoset som bröt lös. För att säga det krasst - för att Boris Johnson satte i gång en blockad väldigt fort och att ingen fick en chans till att säga något, speciellt från sydafrikansk sida. Det är det gamla snacket om att allt är farligare i Afrika och då stänger vi ned. 

Hilde jobbar med ett forskningsprojekt i ett utsatt område där folk svälter och man nu har tvingats sätta upp soppkök.

Hennes sydafrikanska vänner är inte oroliga för den nya varianten, mycket mer för ekonomin.

Vad säger man om den nya varianten, vad är de oroliga för?

– Man undrar varför ska Sydafrika straffas, se till Norge se till Europa, det har varit många flera tillfällen av virusinfektioner om man ser till folkmängden. 

Du bor i Sverige, du är norsk och arbetar nu i Sydafrika, du har insikt i tre olika samhällen, vad är skillnaden?

– Dessutom bor min dotter i England så jag har fyra samhällen samtidigt under pandemin att hålla ordning på.

Vad ser du för skillnader?

– Norge blev förfärligt auktoritärt, med stängda gränser, på många sätt snackar vi om att köra över mänskliga rättigheter. 

– Sverige är det ju många som har synpunkter på men jag upplever att det i alla fall varit en ganska tydlig hantering av hela virussaken. 

– England har ju varit av och på med nedstängning och restriktioner och alla tester. 

– Sydafrika har ju lidit otroligt ekonomiskt och det vad gör det för landet på lång sikt?

Hon berättar att Sydafrika verkligen är som hennes andra hem. 

– Det är tråkigt att se att nästan en hel generation som mistes på grund av de lever i de utsatta områdena där de inte har fått gå i skolan och då ökar också våldet i hemmen.

Vaccinerade Hilde Ibsen är överhuvudtaget inte rädd för omikron och menar att den är svagare än de andra mutationerna. 

Vill du hem till Sverige nu?

– Nej, egentligen vill jag inte det men jag har ju ett jobb jag ska tillbaka till på Karlstads universitet.

Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER

Venicia Nhubunga och en väninna, båda från provinsen Mpumalanga, dricker rosévin vid Kalks Bays fyr, längst ute på hamnpiren. De skrattar ikapp med solstrålarna och tar selfies. Men Venicia blir allvarlig när det kommer till Covid-19. Hon är själv vaccinerad.

Det finns en ny variant i Sydafrika. Vad tycker du om det?

– Jag förstår var de kommer ifrån eftersom de inte vill att mutationen ska påverka resten av världen. Men det är inte rättvist för vad händer om andra länder också får mutationer? Kommer vi att förbjuda varje land, varje rörelse från varje land? 

– Vi skapade inte varianten. Tänk om någon från Sverige kanske reste med den för att du är i landet just nu. Bara för att forskare i det här landet upptäckte det betyder det inte att det skapats här. 

Är du rädd för den nya varianten?

– Det är jag, för jag planerar att resa utomlands så med hela den nya varianten på gång, tänk om det begränsar mig? Det begränsar mig redan nu. Så jag är definitivt rädd. 

Sydafrika pratar om obligatoriska vaccinationer för att tvinga folk att vaccinera sig?

– Jag tycker att det borde vara ett val att få ett vaccin. Det är inte rättvist att tvinga folk att vaccinera sig. Människor borde vaccinera sig av egen vilja. Det gick rykten om att om du blir vaccinerad kommer du att dö. 

Torbjörn Selander på plats i Sydafrika
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER


Inifrån covidlaboratoriet i Sydafrika: ”Arbetar dygnet runt”

Forskare: Varianten kan öka antalet fall – men kanske inte blir allvarligare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.