Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Besvikelsen – efter nya receptet på Fanta orange

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Nya Fanta orange.
Foto: Privat

För den som vill undvika sötningsmedel blir det lite snårigare i läskkylen framöver.

Numera innehåller även ”vanlig” Fanta orange aspartam, vilket tycks ha undgått många kunder som aktivt försöker undvika sötningsmedel.

Coca-cola company har ändrat receptet på Fanta orange. I det nya receptet ingår nu även sötningsmedlet aspartam i läskedrycken, något som kunder vanligtvis förknippar med den sockerfria varianten av Fanta.

”Ny fantastisk smak!” står det att läsa på burken.

Fanta Sveriges Facebooksida har den senaste månaden återkommande fått negativa kommentarer, och strömmen av besvikna inlägg tycks inte minska.

”Det smakar likasom inte alls som förut! Nu slutar jag dricka Fanta som var den enda läsk jag faktiskt drack. Nu får man samma fadda smak i munnen som efter Fanta zero”, skriver en person.

”Att göra allting till lightprodukter är inte efterfrågat av någon”, skriver en annan.

Nya Fanta orange.
Foto: Privat

Svaret från Fanta

Många uttrycker just besvikelse över att det blir färre och färre alternativ för den som vill undvika sötningsmedel av olika slag.

Nermin Mohamad Ali, kommunikationschef på Coca-cola company i Sverige, vill inte svara på om det är många kunder som har hört av sig och uttryckt besvikelse men skriver i ett mejl:

”Vi får ofta in önskemål av våra konsumenter gällande olika typer av förändringar och förbättringar som vi tar vidare och har som underlag när vi tittar på framtida utvecklingar av våra olika produkter. Oavsett om det gäller en ny smak eller andra förbättringar”.

Enligt Nermin Mohamad Ali innehåller den nya varianten av Fanta orange 35 procent mindre socker än tidigare. Mängden aspartam är också mindre än i de sockerfria alternativen, menar hon.

”Sockret i vårt nya recept har till viss del ersatts med små mängder sötningsmedel acesulfam-K, aspartam och sukralos, men innehåller en mindre mängd än vad som används i helt sockerfria och kalorifria drycker”, skriver Nermin Mohamad Ali.

Hur ser du på att personer som aktivt försöker välja bort sötningsmedel tycker att det är tråkigt att det inte längre finns ett sådant alternativ?

”Vårt mål är att kunna erbjuda alla i den mån det går en dryck som passar dom och våran Coca-Cola Original är fortsatt oförändrad och utan sötningsmedel. På Fanta Orange finns ett budskap om ny Fantastisk smak. Detta för att uppmärksamma konsumenten på ändringen. Enligt lagstiftning får vi inte berätta om mängden sänkt socker på etiketten. Hade det varit tillåtet hade vi självklart gjort det.”

”Det är jättekonstigt”

En av de som har reagerat på det nya receptet, med aspartam, är Nina Nemi, 57.

Hennes dotter lever med en ovanlig och allvarlig hjärnskada och har svårt att bryta ner aspartam i kroppen. Familjen har tidigare sökt sig till de läskedrycker som fortfarande innehåller socker, vilket är angeläget för dotterns hälsa.

– Jag blev vansinnig, det är jättekonstigt. Min dotter tål inte sötningsmedel. Hon har fel på ämnesomsättningen, säger Nina Niemi.

Nina Nemi har tidigare kontakta Coca-cola company på egen hand för att framföra sin besvikelse, samt fråga varför man inte kan informera på burken om att det numera finns aspartam i Fanta orange. 

Nu får familjen förlita sig på annan läsk framöver.

– Det finns en läsk på Lidl och den smakar snarlikt som Fanta, så det funkar med den i stället, säger Nina Niemi.

Och Coca-cola?

– Ja, nu får vi börja kolla på Coca-cola också om de gör samma sak med den, för vanlig cola kan hon ju dricka.

Andra förändringar

Tillsatsen av aspartam är inte den enda förändringen av Fanta orange på senare år.

Tidigare har man även minskat mängden juice i läskedrycken.

I ett pressmeddelande från september i år skriver Coca-cola company att Fanta orange ”innehåller fortfarande 4,5% juiceinnehåll vilket ger drycken dess välbekanta, fruktiga och älskade smak”.

Men tidigare innehöll Fanta orange 6 procent fruktjuice. 

När skedde minskningen?

”Receptändringen, med minskning av juicemängd, gjordes något år efter lanseringen, 2014. Fanta Orange innehåller inga konserveringsmedel och för att minska fällningen (den bottensats av fruktråvara) behövde mängden fruktjuice justeras till 4,5 procent”, skriver kommunikationschef Nermin Mohamad Ali.

Det här är aspartam

Aspartam (E 951) är ett sötningsmedel som är vanligt förekommande i livsmedel, däribland glass, desserter av olika slag, flingor, sylt, marmelad, läsk, såser, kosttillskott, godis och tuggummi.


Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. Sötningsmedlet bryts ner i magsäcken och en av nedbrytningsprodukterna är metanol.


Enligt Livsmedelsverket i Sverige finns det i dag inga kända risker med att äta aspartam, och man har därför inga särskilda rekommendationer – bortsett för personer med den medfödda sjukdomen fenylketonuri.


Det finns människor med en medfödd rubbning i ämnesomsättningen som gör att de har en begränsad förmåga att bryta ned fenylalanin, den aminosyra som frigörs när aspartam bryts ner i kroppen, enligt Livsmedelverket.


”Sjukdomen PKU innebär att kroppen har svårt att bryta ner, metabolisera, överskott av fenylalanin och därför måste personer med PKU hålla sitt intag av fenylalanin lågt. Färdigförpackade livsmedel som innehåller aspartam måste därför märkas med uppgift om att de innehåller fenylalanin”, skriver Livsmedelsverket.

Coca-cola sämst i klassen – för klimatet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.