Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Besvikelse över varmrätten och dans med finansministern

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens reporter Linda Johansson fick en dans med finansminister Magdalena Andersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Efterrätten serveras.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fullsatt vid de dukade borden.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förrätten.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Dukningen och blomsterarrangemang med torkade blommor.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Att känna sig som Askungen på bal, bli besviken över svampstoppad anka och mingla med tyska murvlar.

Läs Expressen-reportern Linda Johanssons rapport från festernas fest i stadshuset.

18:15: Vi, en handfull utvalda journalister, släpps in i Stockholms Stadshus. Vi ska vara som vilka gäster som helst inne i Blå hallen – men man kan inte påstå att vi är placerade i festens hjärta, utan sitter lite i periferin.

Många passar på att göra ett toalettbesök, för tydligen är det högst olämpligt att göra under den fyra timmar långa middagen. Om det inte är akut läge – för att citera Magdalena Ribbing: ”Vad är alternativet? Kanske mindre trevligt”.

19:03: En fanfar signalerar att kungafamiljen och pristagarna gör intåg. Det serveras champagne, en kär tradition på Nobelfesten. Champagneglasen är otroligt vackra. Allt är så genomtänkt, till och med servetterna med Alfred Nobels porträtt i relief.

19:27: Kungen utbringar en skål och en fanfar blåses till Alfred Nobels minne. Nu är det dags för stämningsfull musik framförd av Lisa Nilsson och Magnus Carlson. Temat är den svenska vistraditionen, med musik av Bellman, Taube, Vreeswijk, Thåström. De två sistnämnda är ju okonventionella val i sammanhanget. Undrar vilka Thåström-låtar som har diskuterats, troligtvis inte någon av Ebba Gröns mer monarkikritiska hits.

19:45: Nu leds förrätten in. Jag kan konstatera att Nobelfesten inte bara är en guldkantad prisceremoni – utan också måltidsfest av första klass. Här kan vi tala om välsmakande anrättning och vacker inramning. Kalix löjrom fick spela huvuvdroll - löjligt gott.

20:21: Troligtvis har tv-tittarna bättre utsikt än jag. Men det är ändå en oslagbar känsla att vara här – höra glasen klirra, akustiken när stolsbenen dras ut, se guldkanten glimma på Nobelservisen, höra fanfarer och klänningar som frasar. Jag känner mig som Askungen på bal!

20:40: Varmrätten har serverats – tyvärr en riktig besvikelse! Ankan fylld med svart trumpetsvamp tycker jag är smaklös. Det är inget jag skulle äta igen. Kanske har det att göra med att man har så enormt högt ställda förväntningar? Savoykålen med rökt shiitake får dock godkänt. 

21:48: Paraden när desserten kommer ut är en av Nobelfestens mest kända moment. Servitörerna tågar ner för trappan med brinnande tomtebloss. Kanske något liknande jag kör till barnens fiskpinnar i morgon?

Desserten tillfredsställer verkligen smaklökarna, och det är lika estetiskt som gastronomiskt tilltalande. Väldigt syrlig.

Faktiskt är det något mindre formellt på middagen än vad jag hade väntat mig. Jag som har pluggat på om bestickanvändning och hur man diskret för ut ett eventuellt fiskben i mungipan och fångar upp det med baksidan av gaffeln. Här sitter jag och tycker ändå det är rätt skön stämning. Nu sitter jag visserligen ihop med flera andra i mitt skrå – som exempelvis Volker från tyska Der Spiegel, med en arsenal av intressanta infallsvinklar om Peter Handke.

22:45: Taffeln bryts snart. Jag måste nog medge att jag nu kommer välkommet att byta fyra timmars sittning mot dans i Gyllene salen.

23.28 Dansen i Gyllene salen kommer i gång omedelbart. Alla är så sugna på att få röra lite på sig. Horace Engdahl dansar lite funkigt med sin tjej och Christer Fuglesang är också i gång.

23.51 Jag får en dans med finansminister Magdalena Andersson. ”Om vi ska dansa så är det JAG som för, okej?”, säger hon. 

01.56 Tillsammans med de sista gästerna lämnar jag nu det här årets Nobelfest efter en kväll god mat och dans. Nu fortsätter kvällen för vissa med Nobel night cap, Nobelfestens inofficiella efterfest, där varken fotografering eller journalister är tillåtna. 

GETINGBETYG PÅ MATEN

Förrätt:  Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot.


Varmrätt:  Anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja.


Dessert:  Hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.