Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslutet: TV4 lägger ner lokala nyheterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TV4:as VD Casten Almqvist.
Foto: Cornelia Nordström

En enig TV4-styrelse, där det också ingår personalrepresentanter, beslöt på onsdagen att lägga ner all lokal-tv.

– Det känns oerhört tråkigt, både för våra medlemmar ute i landet som i nyhetsredaktionen i Stockholm, säger journalistfackets ordförande Ann Johansson till Expressen.

TV4:s styrelse, med bland andra Bonniers vd Thomas Franzén och förre koncernchefen Bengt Braun samt flera fackliga företrädare, beslöt efter ett tre timmar långt möte i dag att gå vidare med förslaget som innebär att cirka 140 journalister förlorar jobben.

Journalisten, som är Svenska Journalistförbundets medlemstidning, uppger att beslutet var enigt.

Beskedet kommer samma dag som Bonniers, via regionaltidningen Sydsvenskan meddelar att man förvärvar Helsingborgs Dagblad och att detta, enligt Sydsvenskans vd Lars Dahmén, betyder "färre journalister".

Almqvist ska verkställa

TV4-beslutet betyder formellt att TV4-gruppens vd Carsten Almqvist får uppdraget att verkställa nedsläckningen av alla lokala tv-stationer.

– Beslutet som fattades innebär att det blir förhandlingar i enlighet med förslaget om att de lokala nyhetssändningarna avvecklas till midsommar och att man ska förhandla om 140 tjänster, säger Magnus Törnblom, pressansvarig TV4:s till Expressen.

Vid styrelsemötet fanns de anställdas representant, nöjes- och kulturreportern Cissi Renström Suurna med. Expressen har inte lyckats nå henne för en kommentar.

Fackordföranden Ann Johansson säger:

– Beslutet i styrelsen var väntat. Det verkar vara ett beslut som man planerat en längre tid.

Inte tillräckligt lönsamma

En av orsakerna till att TV4 vill lägga ned de lokala nyhetssändningarna är att de inte är tillräckligt lönsamma.

I sin blogg på TV4 skriver vd Casten Almqvist:

"I morgon klockan 9.00 är det personalmöte på Nyhetsbolaget då det kommer att finnas utrymme för att diskutera detta ytterligare, men det finns två missuppfattningar som återkommit i debatten kring lokal-tv som jag gärna vill kommentera redan nu.

Den första är föreställningen att lokal-tv är en vinstmaskin. Det stämmer inte. Sedan tio år tillbaka finns det en väldigt begränsad koppling mellan lokala nyheter och lokala annonspengar. De lokala annonsörerna vill precis som våra nationella kunder gå i våra stora program, och det är den möjligheten som är vårt unika erbjudande till den lokala annonsmarknaden. Däremot har de lokala nyheterna haft en viktig roll i att förstärka TV4 som en del av Sverige."

Så de lokala nyheterna är inte tillräckligt lönsamma, Casten Almqvist?

– Vad vi gör är en omfördelning av resurserna. Vi vill satsa på en nationell nyhetsbevakning med hög kvalitet i stället för lokala nyhetssändningar, säger Casten Almqvist, som säger att han känner sig lite sliten efter ett extra långt styrelsemöte.

"Smärtsamt att vi tvingas lägga ned"

– Det blev väldigt intensivt med omfattande diskussioner, som landade på förslaget om en fortsatt robust och livskraftig journalistik, säger han.

Ibland slås jag av att resurserna till de lokala nyhetsprogrammen är för låga. Vad säger du?

– Jag håller inte med. När jag har rest runt slås jag av kvaliteten på programmen och ambitionen. Därför är det smärtsamt att vi tvingas lägga ned och omprioritera, säger Almqvist.

Efter styrelsemötet sa Tomas Franzen till TV4 "Nyheterna" att det var en svår prioritering att göra, men att TV4 nu ska satsa mer på det digitala.

Redan under torsdagen får personaldirektören Magnus Janson uppdraget att inleda MBL-förhandlingar med facket. Han är van – han har gjort samma sak på Aftonbladet och Dagens Nyheter tidigare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.