Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: / STELLA PICTURESKultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: / STELLA PICTURES
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: / STELLA PICTURES
TvTv
Tv

Beslutet: Så mycket dyrare blir tv-avgiften

Publicerad

Allt färre har en tv.

Nu höjs radio- och tv-avgiften med 2,6 procent – 60 kronor – från årsskiftet.

– Det finns ett underskott på rundradiokontot, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Enligt lag är du skyldig att betala tv-avgift om du äger en tv-mottagare. 

Men i fjol minskade antalet betalande hushåll med cirka 21 000.

– Tv-innehavet sjunker bland hushållen. I de yngre grupperna är tv-innehavet betydligt lägre i dag, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, som ansvarar för tv-avgiften.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Det finns ett underskott"

Regeringen föreslog i budgetpropositionen att radio- och tv-avgiften höjs med 60 kronor, 2,6 procent, till 2 400 kronor per år från första januari. På onsdagen klubbade riksdagen igenom beslutet.  

Höjningen motiveras med att kontot för public service, det så kallade rundradiokontot, går med underskott.

– Därför behöver avgiften höjas om vi vill ha ett fortsatt starkt public service, något som det finns ett brett stöd för, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Avgiften höjdes senast i år med 124 kronor och med 140 kronor från den 1 juli 2015. Dessförinnan hade den varit oförändrad sedan 2009.

Aron Emilsson, SD:s kulturpolitiska talesperson.Foto: SVEN LINDWALL

Public service-skatt ska ersätta

Ungefär 90 procent av de avgiftsskyldiga hushållen betalar sin radio- och tv-avgift. En utredning arbetar nu med att avgiften ska ersättas med en public service-skatt från 2019.

SD var som enda parti emot en avgiftshöjning och hänvisar till att public service-bolagen även får två procent extra varje år för att täcka löne- och kostnadsökningar. 

– Det är inte en långsiktig lösning att fortsätta höja avgiften för att det finns en underfinansiering, eller ett svar på att stärka allmänhetens tillit till medierna. I stället måste man se över kostnader. Dessutom är vi positiva till förslaget om en public service-skatt och förstärka saklighet och opartiskhet, säger kulturpolitiska talespersonen Aron Emilsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag