Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet i kväll: Fler ska testas för corona

Statsepidemiologen om läget för sjukvården i covid-19-krisen.
Stefan Löfven och Lena Hallengren.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Tester förbereds.
Foto: VINCENT THIAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Regeringen kommer i kväll fatta beslut om att anslå resurser för att kraftigt utöka antalet coronatester i landet. Beslutet ska tas på ett extra regeringssammanträde, erfar Expressen. 

Förhoppningen är att få ned de mycket höga sjuktalen bland anställda inom framför allt vården, men även andra grupper ska kunna testas i större uträckning framöver.

Jämfört med flera andra länder, som Tyskland och Sydkorea, har förhållandevis få testats för corona i Sverige, men nu vill regeringen kraftigt utöka testverksamheten i landet. 

På söndagen rapporterade Ekot att regeringen förbereder ett sådant beslut, och enligt vad Expressen erfar kommer ett beslut fattas på ett extra regeringssammanträde på måndagskvällen.

Ska framför allt ske bland vårdanställda

Det handlar om betydande summor som ska anslås för att testverksamheten ute i regionerna ska kunna skalas upp ordentligt, och det är Folkhälsomyndigheten som får uppdraget. 

Att kraftigt utöka testerna är något som också efterfrågats av såväl experter som opinionsbildare. 

På söndagen gick också Moderaterna ut och krävde masstester av corona, men regeringen har förberett kvällens beslut betydligt längre än så och Expressens regeringskällor ställer sig frågande till att Moderaterna kräver saker de rimligen redan vet är på gång. I en kommentar till Expressen skriver dock Moderaterna att man inte känt till regeringens planer.

Tanken är att testerna i ett första skede framför allt ska ske bland anställda inom sjukvården och omsorgen, för att skydda riskgrupper och få ned de mycket höga sjuktalen bland vårdanställda. Genom att utesluta corona är förhoppningen att personer med lindriga förkylningssymtom, som i dag tvingas stanna hemma, ska kunna återgå i tjänst inom den hårt pressade sjukvården. 

Större grupper på sikt 

Men på sikt är tanken att större grupper ska testas, för att fler ska kunna arbeta och ekonomin därmed rulla på mer än i dag.

Det pågår också ett arbete med att utveckla testerna, och på sikt hoppas man från regeringen och ansvariga myndigheter kunna testa vilka som redan haft corona, och därmed kan antas vara immuna.  

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Tegnell: ”Sjukdomsförloppet ganska långt för covid-19”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.