Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslutet: Hagwall utesluts från SD

Anna Hagwall utesluts ur SD.
Foto: Sven Lindwall

Anna Hagwall utesluts från Sverigedemokraterna.

– Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat part, säger partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Nu blir hon politisk vilde.

– Jag kommer inte lämna riksdagen, säger hon till Dalarnas Tidning.

När SD-riksdagsledamoten Anna Hagwall lämnade in motionen om presstödet till landets lokaltidningar möttes hon av omedelbar kritik.

Anledningen var att hon indirekt och felaktigt anklagat Bonnier för att ta del av presstödet. När hon senare kommenterade saken i ett mejl till Aftonbladet var uttalandet antisemitiskt.

"Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media", skrev hon.

Sverigedemokraterna tog omedelbart avstånd från sin riksdagsledamot och i oktober valde Anna Hagwall att avgå från sin plats i skatteutskottet och som ledare för SD:s skattepolitiska grupp.


LÄS MER: Sverigedemokraternas Anna Hagwall avgår


Men partiledningen krävde ytterligare konsekvenser - och efter ett möte under måndagen beslutade en enig partistyrelse att utesluta Anna Hagwall ur Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende, säger Jimmie Åkesson.

Han fortsätter:

– Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet.

Hagwall blir politisk vilde

Men Anna Hagwall har inga planer på att lämna sin plats i riksdagen även om hon nu är partilös. I stället blir hon politisk vilde.

– De ringde mig precis och meddelade att jag är utesluten. De för fram två skäl. De påstått antisemitiska undertonerna i min motion om mediemakt - samt uttalanden för två år sedan om att kvinnor har ett ansvar i våldsrelationer. Detta går emot partiets linje. Därför utesluts jag, säger hon.

Och fortsätter:

– Det är tråkigt. Jag kommer inte lämna riksdagen utan kommer fortsätta mitt arbete där under mandatperioden. Jag har ett ansvar för de människor som valt in mig. Under denna uteslutningsprocess har jag också fått ta emot ett stort stöd. Måga vill att jag ska fortsätta driva frågan om exempelvis mediemakt och det kommer jag också att göra. Nu ensam. Det kommer bli skönt på ett sätt att vara fri och slippa partipiskan, säger hon till Dalarnas Tidning.

Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen, är kritisk till beskedet och anser att Hagwall bör lämna sin riksdagsplats.

– Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna, säger han i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.