Anna Hagwall utesluts ur SD. Foto: Sven Lindwall

Anna Hagwall utesluts ur SD.

 Foto: Sven Lindwall

Beslutet: Hagwall utesluts från SD

Publicerad

Anna Hagwall utesluts från Sverigedemokraterna.

– Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat part, säger partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Nu blir hon politisk vilde.

– Jag kommer inte lämna riksdagen, säger hon till Dalarnas Tidning.

När SD-riksdagsledamoten Anna Hagwall lämnade in motionen om presstödet till landets lokaltidningar möttes hon av omedelbar kritik.

Anledningen var att hon indirekt och felaktigt anklagat Bonnier för att ta del av presstödet. När hon senare kommenterade saken i ett mejl till Aftonbladet var uttalandet antisemitiskt.

"Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media", skrev hon.

Sverigedemokraterna tog omedelbart avstånd från sin riksdagsledamot och i oktober valde Anna Hagwall att avgå från sin plats i skatteutskottet och som ledare för SD:s skattepolitiska grupp.

 

LÄS MER: Sverigedemokraternas Anna Hagwall avgår

 

Men partiledningen krävde ytterligare konsekvenser - och efter ett möte under måndagen beslutade en enig partistyrelse att utesluta Anna Hagwall ur Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende, säger Jimmie Åkesson.

Han fortsätter:

– Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet.

Hagwall blir politisk vilde

Men Anna Hagwall har inga planer på att lämna sin plats i riksdagen även om hon nu är partilös. I stället blir hon politisk vilde.

– De ringde mig precis och meddelade att jag är utesluten. De för fram två skäl. De påstått antisemitiska undertonerna i min motion om mediemakt - samt uttalanden för två år sedan om att kvinnor har ett ansvar i våldsrelationer. Detta går emot partiets linje. Därför utesluts jag, säger hon.

Och fortsätter:

– Det är tråkigt. Jag kommer inte lämna riksdagen utan kommer fortsätta mitt arbete där under mandatperioden. Jag har ett ansvar för de människor som valt in mig. Under denna uteslutningsprocess har jag också fått ta emot ett stort stöd. Måga vill att jag ska fortsätta driva frågan om exempelvis mediemakt och det kommer jag också att göra. Nu ensam. Det kommer bli skönt på ett sätt att vara fri och slippa partipiskan, säger hon till Dalarnas Tidning.

Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen, är kritisk till beskedet och anser att Hagwall bör lämna sin riksdagsplats.

– Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna, säger han i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag