Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslutet: Gävleimamen Abo Raad ska utvisas

Även Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska utvisas.
Gävle-imamen Abo Raad ska utvisas.
Foto: GEFLE DAGBLAD

Imamen Abo Raad omhändertogs av säkerhetspoliser efter att Migrationsverket tagit beslut om att han skulle tas i förvar. 

Nu ska imamen utvisas, rapporterar Gefle Dagblad

Även imamens 34-årige son har fått ett utvisningsbeslut emot sig.  

Säpo befarar att de planerar terrorbrott eller utgör ett hot mot Sveriges säkerhet på något annat sätt. 

Även Umeå-imamen Hussein Al-Jibury ska utvisas. 

Expressen och Doku.nu har tidigare rapporterat om Gävle-imamen Abo Raad som tillsammans med sin 34-årige son togs i förvar. 

Abo Raad hade precis lämnat Al-Rashideenmoskén i Gävle då han i slutet av april konfronterades och togs av civilklädda säkerhetspoliser.

Säpo gjorde bedömningen att imamen utgör ett så pass akut hot mot rikets säkerhet att de var tvungna att omhänderta honom och försöka få honom utvisad, med hjälp av Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, som de sällan använder sig av. 

Nu har Migrationsverket fattat beslut att han ska utvisas, rapporterar Gefle Dagblad. Hans familj har tidigare sagt att en utvisning skulle innebära ”garanterad dödsdom”. 

Det finns även ett utvisningsbeslut mot den 34-årige sonen. 

I går fattade samma myndighet också beslut om att Umeå-imamen Hussein Al-Jibury – som också tagits i förvar – ska utvisas. 

Gävleimamen Abo Raad ska utvisas

Abo Raad är medborgare i Irak. Senast i går sade säkerhetspolischefen Klas Friberg i ett pressmeddelande

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige. 

I en sluten Facebook-grupp för jihadistsympatisörer pekades Abo Raad 2013 ut som den militanta islamismens ledare i Sverige, dess ”sheikh”, vilket Doku rapporterade. 

Året därpå avslöjade Magnus Sandelin och Gefle Dagblad att imamen hyllat IS framgångar i samband med att terrorgruppen erövrat Mosul och stora områden i Rak. 

”Minska tillväxten i extremistmiljöerna”

Under året har Säkerhetspolisen agerat mot flera imamer på olika platser runtom i Sverige. 

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige, säger Klas Friberg i ett pressmeddelande. 

Om Säpo bedömer att en person är ett hot mot rikets säkerhet, och om personen inte är svensk medborgare, kan Säpo vidta särskilda åtgärder, bland annat att ansöka om utvisning av personen. 

– Det är viktigt att vi använder de lagar och regler som finns för att skydda Sverige och demokratin, och lagen om särskild utlänningskontroll är ett av de verktyg som Säkerhetspolisen har i det arbetet. Samtidigt är det en viktig uppgift för hela samhället att bryta tillväxten i extremistmiljöerna och här måste vi hjälpas åt, har Klas Friberg tidigare sagt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.