Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Förskolor ska betala blöjorna

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Foto: COLOURBOX
Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. 

Det är innebörden av Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte pröva en tvist mellan Värmdö kommun och en friskola.

Blöjbeslutet påverkar hundratals kommuner. Striden om blöjbetalningen blossade upp när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte försåg barnen med blöjor. Kommunen krävde då bolaget som drev förskolan på ett vite på motsvarande 30 000 kronor.

Tidigare i år dömdes skolan i den lägre instansen, kammarrätten, för att den inte stod för blöjkostnaden – en dom som alltså står fast.

Frågan om vem som ska betala för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har hävdat att det är en kostnad som föräldrarna bör stå för själva. Flera andra – totalt 18 stycken – har valt att tillhandahålla blöjor gratis. Bland dem finns Falköping, Lindesberg och Härnösand.

Malmö stad gjorde tidigare i år en preliminär beräkning för blöjkostnader för de drygt 20 000 barn som går på kommunens 240 kommunala förskolor. De kom då fram till en prislapp på mellan 3,5 och tio miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.