Cementtillverkaren Cementa fick ett tillfälligt tillstånd av regeringen att bryta kalk på Gotland. Beslutet togs efter det att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan på grund av otillräcklig miljökonsekvensbeskrivning. Regeringen ryckte då in och en enig riksdag röstade igenom en tillfällig ändring i miljöbalken, som snabbt gav Cementa ett tillfälligt tillstånd.
Fyra miljöorganisationer överklagade det tillfälliga tillståndet.
Grundlagen
– Man hoppade över alla regler om hur ärenden ska beredas, och man hoppade också över förbudet mot att en lag bara gäller ett företag. Det är det vi har överklagat, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.
Han förklarar att det är flera sakfrågor som Högsta förvaltningsdomstolen skulle pröva.
– Lagrådet avrådde från den här tillfälliga lagen, men regeringen bröt mot det. Det är också EU:s miljöregler som är aktuella, och frågan om det verkligen är en sådan krissituation när det gäller kalkbrist.
När Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan förra sommaren ansåg domstolen särskilt att bolaget inte visat på vilka risker som finns för grundvattennivåerna.
Grundvatten och torka
Oscar Alarik förklarar att Naturskyddsföreningen oroas av detta. Överklagandet handlade om grundvattnet på Gotland, och risken för att det blir torka och vattenbrist.
Nu meddelar Högsta förvaltningsdomstolen att tillståndet inte strider mot lagen.
Bolaget har också gjort en ny ansökan för sin verksamhet framöver, efter årsskiftet och fyra år framöver. Den domen kommer från mark- och miljödomstolen den 13 december.