Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslut om Cementas tillstånd i dag

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens tillfälliga tillstånd för Cementas kalkbrytning strider inte mot lagen, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.

Cementtillverkaren Cementa fick ett tillfälligt tillstånd av regeringen att bryta kalk på Gotland. Beslutet togs efter det att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan på grund av otillräcklig miljökonsekvensbeskrivning. Regeringen ryckte då in och en enig riksdag röstade igenom en tillfällig ändring i miljöbalken, som snabbt gav Cementa ett tillfälligt tillstånd.

Fyra miljöorganisationer överklagade det tillfälliga tillståndet.

Grundlagen

– Man hoppade över alla regler om hur ärenden ska beredas, och man hoppade också över förbudet mot att en lag bara gäller ett företag. Det är det vi har överklagat, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

Han förklarar att det är flera sakfrågor som Högsta förvaltningsdomstolen skulle pröva.

– Lagrådet avrådde från den här tillfälliga lagen, men regeringen bröt mot det. Det är också EU:s miljöregler som är aktuella, och frågan om det verkligen är en sådan krissituation när det gäller kalkbrist.

När Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan förra sommaren ansåg domstolen särskilt att bolaget inte visat på vilka risker som finns för grundvattennivåerna.

Grundvatten och torka 

Oscar Alarik förklarar att Naturskyddsföreningen oroas av detta. Överklagandet handlade om grundvattnet på Gotland, och risken för att det blir torka och vattenbrist.

Nu meddelar Högsta förvaltningsdomstolen att tillståndet inte strider mot lagen.

Bolaget har också gjort en ny ansökan för sin verksamhet framöver, efter årsskiftet och fyra år framöver. Den domen kommer från mark- och miljödomstolen den 13 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.