Beslut i dag om Assange ska utredas för våldtäkt

Publicerad
Uppdaterad
Advokat Claes Borgström menar att Julian Assange ska utredas för våldtäkt.
Beslutet väntas på onsdag förmiddag.
Julian Assanges öde ligger i den svenska rättvisans händer och snart kommer nästa beslut i de rättsliga turerna som ärendet gått igenom.
Wikileaks-grundaren var inledningsvis anhållen i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande, men chefsåklagare Eva Finné valde sedan att endast inleda förundersökning i ett fall av ofredande.
Detta fick de båda kvinnornas advokat, Claes Borgström, att begära att chefsåklagarens beslut skulle överprövas.
Detta görs av åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum Göteborg som nu börjar närma sig ett beslut i ärendet.

Förundersökning pågår

Magnus Bolin, chefsåklagare och Marianne Ny, överåklagare, håller i överprövningen.
Julian Assange förhördes i går och delgavs misstanke om ofredande.
När det kommer ett besked om ett eventuellt åtal var på tisdagsmorgonen oklart.
Sannolikt kommer det inte att komma förrän  överprövningen är klart.
– Förundersökningen pågår, där vill åklagaren inte kommentera utredningsläget, säger Karin Rosander, riksåklagarens informationsdirektör, till Expressen.se.

Beslut onsdag

Det blev inget beslut i överprövningsfrågan för Julian Assange på tisdagen. Enligt överåklagare Marianne Ny på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum Göteborg kom det fram nytt material i utredningen sent på eftermiddagen. Beslutet väntas på onsdag förmiddag.
I förra veckan begärde målsägarbiträdet, advokat Claes Borgström, överprövning av chefsåklagare Eva Finnés beslut att Julian Assange inte kan misstänkas för våldtäkt utan bara för ofredande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag