Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslut frysta i väntan
på åldersbedömning

Migrationsverket väntar med alla beslut i de ärenden där asylsökande kan behöva åldersbedömas på medicinsk väg.
Foto: Fredrik Samuelson
Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets vikarierande generaldirektör.
Foto: Tomislav Stjepic / MIGRATIONSVERKET

Åldern på tusentals asylsökande är osäker.

Nu stoppar Migrationsverket beslut om uppehållstillstånd – i väntan på att Rättsmedicinalverket börjar genomföra medicinsk åldersbedömning.

– Vi har den här nya ordningen inom räckhåll och då tycker vi det är rimligt att vi väntar med beslut, säger Mikael Ribbenvik, vikarierande generaldirektör på Migrationsverket.

Det finns i nuläget omkring 19 000 ensamkommande asylsökande barn i Sverige som väntar på att få beslut om de får uppehållstillstånd eller inte.

Men för många av dem skjuts den långa processen nu upp ytterligare.

Anledningen är att Migrationsverkets vikarierande generaldirektör Mikael Ribbenvik på lördagen beslutade att myndigheten kommer vänta med beslut i alla ärenden där det finns behov av en medicinsk åldersbedömning.

Stoppet gäller fram till mars då Rättsmedicinalverkets nya metoder för åldersbedömning finns på plats.

– De sista veckorna innan den här ordningen är på plats så väntar vi med beslut i de här ärendena. Eftersom det är så nära så behöver vi inte fatta beslut innan vi har det här nya bevissättet tillgängligt, säger Mikael Ribbenvik.

Kan röra 14 000 personer

I de fall där den asylsökande inte uppgivit sin ålder på ett trovärdigt sätt ska den sökande få frågan om de vill genomgå en medicinsk åldersbedömning. 

Migrationsverket uppskattar att mellan 3000 och 14 000 personer kan bli aktuella för detta.

– Vi kommer att börja åldersbedömningar i mars. Fram tills nu har det inte funnits något samarbete på det här sättet. Nu beställer Migrationsverket åldersbedömningar av oss, säger Helena Norman, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket till TT.

Den asylsökande eller dennes gode man har tidigare fått ordna en medicinsk åldersbedömning på egen hand, antingen via kommunal eller privat vård.

– Nu får man helt enkelt ett erbjudande att komma till oss, säger Norman.

Rättsmedicinalverket fick förra året i uppdrag av regeringen att börja göra medicinska åldersbedömningar i asylärenden.

Undersöker knäleder och visdomständer

Medicinsk åldersbedömning är en bedömning av en persons ålder med hjälp av olika medicinska metoder. Idag finns det ingen medicinsk metod som kan fastställa en persons exakta ålder, men det finns flera metoder för att bedöma en uppskattad ålder enligt Rättsmedicinalverket.

I varje åldersbedömning som Rättsmedicinalverket ska göra ingår två undersökningar, dels en magnetkameraundersökning av knäled, dels en röntgenundersökning av visdomständer. 

Migrationsverket kommer använda resultaten som en del i utredningen av en asylsökandes ålder för att på så vis avgöra om personen är under eller över 18 år innan myndigheten fattar beslut om uppehållstillstånd.

– Det är frivilligt för personen att medverka i det. Det är en ny metod och har inte funnits tillgänglig tidigare. Den kommer ingå som en del av bevisningen, vi har även sökandens berättelse att tillgå, i vissa fall kan det även finnas olika typer ID-handlingar, säger Mikael Ribbenvik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.